среда, 17 мая 2023 г.

Πώς να γονιμοποιήσετε τα σταφύλια με μέλισσες

Επικονίαση σταφυλιών από μέλισσες 

Πώς να γονιμοποιήσετε τα σταφύλια με μέλισσες

Οι αμπελώνες καταλαμβάνουν τεράστιες εκτάσεις στον κόσμο, ιδιαίτερα πολλοί αμπελώνες σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ρουμανία, η Κεντρική Ασία, η Κίνα, η Αυστραλία, η Χιλή, οι ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες. Είναι δυνατόν να γονιμοποιήσουμε σταφύλια με μέλισσες; Ποια είναι η επίδραση των μελισσών που επικονιάζουν τα σταφύλια; Τι να λάβετε υπόψη όταν οι μέλισσες επικονιάζουν τα σταφύλια.

...


.

...


Επικονίαση μελισσών σταφυλιών ή τεχνητή επικονίαση; 

Κατά κανόνα κανείς δεν παίρνει τις μέλισσες στα αμπέλια. Πιστεύεται ότι τα σταφύλια είναι φυτά που επικονιάζονται από τον άνεμο και μπορούν κάλλιστα να κάνουν χωρίς επικονιαστές. Ωστόσο, η τεχνητή επικονίαση των σταφυλιών είναι ευρέως διαδεδομένη μεταξύ των αμπελουργών. Επειδή η περίοδος ανθοφορίας των σταφυλιών είναι σύντομη, μόνο 7-10 ημέρες και η καλή, υψηλής ποιότητας επικονίαση των σταφυλιών μπορεί να αποτραπεί από ήρεμο καιρό, ομίχλες και βροχές, οι επικονιαστές, συμπεριλαμβανομένων των μελισσών, συχνά αγνοούν τα σταφύλια λόγω του γεγονότος ότι άλλα ανθίζουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. καλά φυτά μελιού.

Για την τεχνητή επικονίαση των σταφυλιών, οι καλλιεργητές χρησιμοποιούν πουπουλένια τζάκετ, ψεκαστήρες βεντάλιας και πλήθος άλλων συσκευών.

Ιδιαίτερα συχνά είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί τεχνητή επικονίαση σε ποικιλίες σταφυλιών που είναι επιρρεπείς στην αποβολή των ωοθηκών και των μούρων του μπιζελιού, μεταξύ των οποίων είναι κλασικές ποικιλίες σταφυλιού όπως Saperavi, Riesling, Chasselas και πολλές άλλες. Επιπλέον, υπάρχουν ποικιλίες αμπέλου που χρειάζονται επικονίαση με γύρη από άλλη ποικιλία αμπέλου (Chaush και άλλες). Επομένως, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η τεχνητή επικονίαση συνεπάγεται μεγάλο κόστος εργασίας και δεν παρέχει αποτελεσματική επικονίαση και δεν μπορεί να αντικαταστήσει την επικονίαση των σταφυλιών από έντομα, συμπεριλαμβανομένων των μελισσών.

Εμπειρία επικονίασης από μέλισσες σταφυλιών

Επί του παρόντος, υπάρχουν πληροφορίες για την επικονίαση των σταφυλιών από τις μέλισσες στη Μολδαβία, την Ουκρανία, την Κριμαία, τον Καύκασο, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Κάποτε έγιναν πειράματα στην Υπερκαρπάθια σχετικά με τη χρήση μελισσών για την επικονίαση των σταφυλιών.

Η επικονίαση με μέλισσες πραγματοποιήθηκε από 2 ποικιλίες Nimrang και Muskadel.

Τα αποτελέσματα των πειραμάτων είναι τα εξής, θάμνοι Nimrang χωρίς επικονίαση από μέλισσες είχαν τα ακόλουθα αποτελέσματα.

Χωρίς επικονίαση, 100 μούρα ζύγιζαν 166,6 γραμμάρια και το βάρος 1 γκρόνκα ήταν κατά μέσο όρο 180 γραμμάρια.

Με την τεχνητή επικονίαση, το βάρος των 100 μούρων αυξήθηκε στα 170,5 g και το βάρος του τοστ αυξήθηκε στα 290,5 g.

Στην περίπτωση της επικονίασης από μέλισσες, το βάρος 100 μούρων αυξήθηκε στα 185,7 g και το βάρος του τοστ σε 325,1 g.

Τα αποτελέσματα των πειραμάτων που έγιναν στην ποικιλία Muskadel έδειξαν τα ακόλουθα αποτελέσματα.

Το βάρος 100 μούρων χωρίς επικονίαση ήταν 47,2 g και το βάρος του τοστ ήταν 85 g.

Με τεχνητή επικονίαση, το βάρος 100 μούρων ήταν 69 g και το βάρος του τοστ ήταν 120 g.

Όταν οι θάμνοι αμπέλου επικονιάστηκαν από τις μέλισσες, το βάρος 100 μούρων ήταν 90 g και το βάρος του τοστ ήταν 145 g.

Έτσι, όταν τα σταφύλια επικονιάστηκαν με τη βοήθεια των μελισσών, το βάρος της γκρόνκα σχεδόν διπλασιάστηκε.

Πώς να αυξήσετε την προσέλευση των μελισσών σε άνθη αμπέλου

Παράλληλα, για να αυξηθεί η προσέλευση ταξιανθιών σταφυλιών από τις μέλισσες, ταΐστηκαν με σιρόπι ζάχαρης με γεύση. Για την παρασκευή του, στο κρύο σιρόπι βυθίστηκαν ταξιανθίες σταφυλιού. Για μία οικογένεια μελισσών καταναλώνονταν καθημερινά δύο ταξιανθίες σταφυλιών και 200 γραμμάρια ζάχαρης. Οι οικογένειες τρέφονταν κατά τη διάρκεια 10 ημερών ανθοφορίας σταφυλιών.

Επίσης, πειράματα για την επικονίαση των σταφυλιών από τις μέλισσες πραγματοποιήθηκαν στο Καζακστάν. Τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν σε ποικιλίες σταφυλιού όπως το Saperavi και το Nimrang. Ο αριθμός των μελισσών για επικονίαση ήταν 3,1-3,5 αποικίες μελισσών ανά 1 στρέμμα αμπελώνα.

Σημειώθηκε ότι σε περιοχές όπου δεν υπήρχαν μέλισσες και δεν έγινε τεχνητή επικονίαση, σημειώθηκε στο μεγαλύτερο βαθμό αποβολή της ωοθήκης, σύνθλιψη μούρων και χαμηλή παραγωγικότητα.

Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι στις ταξιανθίες που γονιμοποιούνται από τις μέλισσες, ο αριθμός των μούρων ήταν μικρός, αλλά ήταν μεγάλος, λόγω του οποίου η απόδοση αυξήθηκε, σε ορισμένες περιπτώσεις κατά μιάμιση φορά.

Έτσι, η απόδοση της ποικιλίας Saperavi, χωρίς επικονίαση από τις μέλισσες, ήταν 102,6 εκατοστά και μετά την επικονίαση ήταν 142,6 εκατοστά, δηλαδή 38% περισσότερο.

Στην περίπτωση της επικονίασης των σταφυλιών Nimrang από τις μέλισσες, στις συνθήκες της περιοχής του Νοτίου Καζακστάν, η απόδοση των σταφυλιών αυξήθηκε κατά 48%.

Έτσι, η επικονίαση των σταφυλιών από τις μέλισσες συμβάλλει στην αύξηση της απόδοσης των σταφυλιών. Δεν έχει μικρή σημασία ότι μετά την επικονίαση από τις μέλισσες, η αποβολή της ωοθήκης μειώνεται και η μάζα των μούρων αυξάνεται, έτσι τα σταφύλια των επιτραπέζιων ποικιλιών θα έχουν μια πιο εμπορεύσιμη εμφάνιση, γεγονός που θα επηρεάσει ευνοϊκά την επακόλουθη πώληση σταφυλιών.

Χαρακτηριστικά της επικονίασης των σταφυλιών από τις μέλισσες

Τι πρέπει να προσέχουν ένας μελισσοκόμος και ένας αγρότης όταν επικονιάζουν σταφύλια από μέλισσες;

Από τα χαρακτηριστικά της επικονίασης των σταφυλιών από τις μέλισσες, διακρίνονται τα ακόλουθα σημεία.

  • Τα άνθη της αμπέλου παράγουν λίγο νέκταρ, αλλά παράγουν γύρη που είναιΤα λουλούδια της αμπέλου έχουν ένα ευχάριστο άρωμα που προσελκύει τις μέλισσες.
  • Οι μέλισσες επισκέπτονται πρόθυμα τοποθεσίες, ακόμη και πολύ απομακρυσμένες από το μελισσοκομείο, αν ανθίσουν πριν από τον υπόλοιπο αμπελώνα.
  • Για να προσελκύσετε περισσότερες μέλισσες στα σταφύλια χρησιμοποιήστε αρωματικό επίδεσμο. Σε αυτή την περίπτωση, χρησιμοποιήθηκε σιρόπι σε συγκέντρωση 1:1 ή 1:2, 200-400 g ανά οικογένεια μελισσών, μία φορά την ημέρα, με την προσθήκη 10 ταξιανθιών ανά 1 λίτρο σιροπιού, οι ταξιανθίες προστίθενται στο κρύο σιρόπι.
  • Χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της πρωτεϊνικής ασιτίας των μελισσών, που τις ανάγκαζε να επισκέπτονται συχνότερα τα άνθη της αμπέλου για τη συλλογή γύρης.
  • Επίσης, αν άνθιζαν κοντά φυτά μελιού, τα οποία προσέλκυαν τις μέλισσες, μαζί με αρωματικό επίδεσμο, οι μέλισσες λάμβαναν ένα απορριπτικό επίδεσμο, το οποίο ήταν 50% χλωριούχο ασβέστιο που εγχύθηκε στα άνθη των φυτών που αποσπούσαν περισσότερο την προσοχή των μελισσών από τα σταφύλια. Η τροφοδοσία απόρριψης δόθηκε ταυτόχρονα με την διεγερτική τροφή, αλλά σε διαφορετική τροφοδοσία.
  • Είναι επίσης σημαντικό να διασφαλιστεί ότι κατά την περίοδο ανθοφορίας των σταφυλιών δεν υπάρχουν θεραπείες για ασθένειες και παράσιτα, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τις μέλισσες.
  • Σε περίπτωση που είναι απαραίτητο να γίνει σταυρογονιμοποίηση των σταφυλιών. Σε αυτή την περίπτωση, το σιρόπι εκγύμνασης μελισσών παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας τα άνθη εκείνων των ποικιλιών σταφυλιών που πρέπει να επικονιαστούν. Για παράδειγμα, εάν είναι απαραίτητο για διασταυρούμενη επικονίαση τέτοιων ποικιλιών σταφυλιών όπως το Chaush και το Shasla, τότε οι ταξιανθίες Chaush και Shasla προστίθενται στο σιρόπι, λαμβάνοντας ένα σιρόπι με δύο μυρωδιές.
  • Κατά κανόνα, για την αποτελεσματική επικονίαση των σταφυλιών από τις μέλισσες, είναι δυνατή η αποδοχή της εξαγωγής 2-4 μελισσοσμηνών ανά εκτάριο σταφυλιών.
  • Οι κυψέλες τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο ώστε οι μέλισσες να πετούν κατά μήκος των σειρών και από κάτω προς τα πάνω. Για πληρέστερη κάλυψη μεγάλων αμπελώνων, οι κυψέλες μπορούν να διανεμηθούν σε ξεχωριστά σημεία περιμετρικά όλου του χωραφιού. Επιπλέον, οι αμπελώνες χωρίζονται σε τεταρτημόρια, και είναι δυνατή η οδήγηση αυτοκινήτων και η τοποθέτηση κυψελών, τόσο στο κέντρο του αμπελώνα όσο και κατά μήκος των άκρων.

Χαρακτηριστικά της τοποθέτησης των μελισσών κοντά στον αμπελώνα

Οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη και μερικά άλλα πράγματα που δεν σχετίζονται με την επικονίαση των σταφυλιών, αλλά που πρέπει να ληφθούν υπόψη εάν το μελισσοκομείο τους βρίσκεται δίπλα στο αμπέλι.

Έχουν σημειωθεί περιπτώσεις όπου αναπτύσσεται μελίτωμα στα σταφύλια, οπότε οι μέλισσες μπορούν ακόμη και να σταματήσουν τη συλλογή μελιού από ανθοφόρα μελιτώματα και να στραφούν στη συλλογή μελιτώματος στα σταφύλια.

Οι μέλισσες, κατά κανόνα, δεν μπορούν να δαγκώσουν μέσα από τη φλούδα των ίδιων των σταφυλιών και ως εκ τούτου αδιαφορούν για τα μούρα. Αλλά αυτό ισχύει μόνο εφόσον η φλούδα του σταφυλιού είναι ολόκληρη. Εάν η φλούδα του σταφυλιού καταστραφεί από σφήκες, σφήκες, πουλιά, χαλάζι, ξαφνική βροχή, οι μέλισσες είναι πολύ πρόθυμες να επισκεφτούν τα σταφύλια για να μαζέψουν χυμό. Ταυτόχρονα, οι καλλιεργητές σημειώνουν ένα τέτοιο χαρακτηριστικό ότι οι μέλισσες παίρνουν το χυμό από τα κατεστραμμένα μούρα και αποτρέπουν την εμφάνιση μυκητιακών ασθενειών στις λαβίδες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, σημειώνεται ότι το gronk παραμένει υγιές και ολόκληρο, και μόνο η φλούδα και οι σπόροι από το κατεστραμμένο μούρο παραμένουν. Σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν μέλισσες στον αμπελώνα, υπήρξαν περιπτώσεις που η ασθένεια που εμφανίστηκε σε κατεστραμμένα μούρα εξαπλώνεται σε όλο το χωράφι, γεγονός που μειώνει πολύ την απόδοση.

Αυτά τα σημεία πρέπει να ληφθούν υπόψη από τους μελισσοκόμους για να οργανώσουν το χειμώνα ώστε το μέλι που συλλέγεται από μελιτώματα ή χυμό σταφυλιού να μην παραμένει στις κυψέλες. Ένα τέτοιο μέλι δεν θεωρείται φυσικό, είναι επιθυμητό να αντληθεί εντελώς και να δοθεί στις μέλισσες σιρόπι ζάχαρης ως χειμερινή τροφή.


Комментариев нет:

Отправить комментарий