суббота, 27 мая 2023 г.

Малина като медоносно растение

 Малина като медоносно растение

Пчела събира мед от малини

Обикновената малина е с латинско име Rubus idaeus L. Малината е широко култивирана в градините и често се среща диворастяща в почти всички гори на Европа и Северна Америка. Всички обичат малини, а пчеларите особено ценят горските малини като медоносно растение и цветен прашец, от които пчелите събират отличен малинов мед. Но на първо място.

  • Малина като медоносно растение
  • Горската малина е отлично медоносно растение
  • Производителност на малинов мед

...

.
...


Малина като медоносно растение

Колко полезна е малината за пчелите, малината е медоносно растение като цяло или не? Подобни въпроси, малко наивни за опитни пчелари, са съвсем естествени за прохождащи в пчеларството пчелари.

Веднага трябва да се каже, че дивата малина като медоносно растение е отлично растение и носи много ползи на пчелите в горските пчелини. Цветовете на малината произвеждат обилно нектар и съдържат много прашец. Следователно, докато малините цъфтят през юни, пчелите го посещават, пчелите работят върху малинови цветя през целия ден, а понякога дори и след залез слънце, в лунни нощи или бели нощи. Опитните пчелари отбелязват, че пчелите летят до малинов мед дори при малки топли дъждове. Цветовете на малината са леко наклонени надолу и затова донякъде защитени от дъжд.

Цъфтежът на малините продължава месец или повече, в зависимост от времето, докато масовият интензивен цъфтеж на малините обикновено не надвишава 15 дни. И така, в горско-степната зона малиновото медоносно растение обикновено цъфти за 15 дни, в горската зона на Централна Европа и Централна Русия и Беларус, малиновото медоносно растение цъфти около месец, а в северната част на Европа (например, в района на Вологода) малината като медоносно растение цъфти до два месеца. За събирането на мед е важен само масовият цъфтеж на малините.


Горската малина е отлично медоносно растение

Колко добре малиновото медоносно растение снабдява пчелите с прашец. Цветовете на малината осигуряват на пчелите много прашец.

Поленовите зърна в малините са трибраздни-орови, сферично-сплескана форма. Дължината на полярната ос е 20,4-22,5 µm, екваториалният диаметър е 22,1-25,5 µm. В очертания от полюсите те са заоблени триъгълници, с леко изпъкнали страни и елипсовидни от екватора. Бразди с ширина 3,4-5,1 µm, с неравномерни ръбове, с неравномерно заострени или неравномерно тъпи краища, несближаващи се в полюсите. Орите са заоблени или надлъжно удължени, с максимален диаметър до 12 µm, малко по-широки от браздите. Мембрана от бразди и гранули. Широчина на мезориума 17-20 µm, диаметър на апоколпиума 3,4-5,1 µm. Екзината в центъра на мезориума е с дебелина до 2 µm, близо до кълбото е изтънена до 0,5 µm и повдигната; пръчковият слой е ясно видим; покриващият и подлежащият слой са тънки. Скулптурата е тънка, дребно туберкулозна.

Какъв цвят е малиновото петно. Когато малиновото медоносно растение цъфти, пчелите събират прашец от светлосивите малини.


Производителност на малинов мед

Колко пчели могат да съберат мед от 1 хектар малини. Колко полезен е малиновият мед?

Нектариите на малиновите цветя са кръг от жлезиста нектароносна тъкан, която е разположена върху гнездото на малинов цвят между сноп плодолисти и 35 тичинки около него. При извличане на малинов нектар пчелите залепват хоботчето си за вместилището между тичинките и яйчника и същевременно извършват кръстосано опрашване, въпреки че при редица сортове малини лесно се осъществява и самоопрашване.

Ако извършвате опрашване на малинови насаждения от пчели, тогава можете да подобрите качеството на малините и да увеличите добива.

Как да опрашваме малини с пчели.


Пчелари и фермери могат да си помагат. Дори един хектар малини изисква няколко души да работят върху него, малините дават плодове, разсад, лекарствени суровини, което само по себе си не е лошо. Пчелин на малинова плантация ще увеличи добива на плодове и тяхното представяне, както и ще получи мед и прашец. Впоследствие малините могат да станат компонент на медени смеси.

Наличието на остатъчни сортове ще позволи на пчелите да събират мед и прашец от малиновото насаждение два пъти на сезон.


Работата на Научноизследователския институт по пчеларство и неговата мрежа показа, че цветята на малината произвеждат толкова много нектар, че пчелата успява да избере нектар от само 3-5 цветя на малина за една минута, докато в други растения пчелите успяват да посетят до 30 цвята след минута.. Установено е също, че средната медопроизводителност на малините е приблизително 100 kg (с колебания от 10-15 kg в едната и другата посока) и в много отношения медопроизводителността на малините зависи от гъстотата на засаждане на малиновите растения, от времето, а също и върху сорта малини.

Сортове малини, еднакво реагиращи на неблагоприятни метеорологични условия, но въпреки това имат различна продуктивност на малинов мед.

Горските малини са добро медоносно растение: медопроизводителността на горските малини от 1 хектар непрекъснати гъсталаци е приблизително 100 кг мед.


Комментариев нет:

Отправить комментарий