вторник, 16 мая 2023 г.

Πώς να γονιμοποιήσετε μια μηλιά με μέλισσες

Χαρακτηριστικά της επικονίασης των μηλιών από τις μέλισσες

Πώς να γονιμοποιήσετε μια μηλιά με μέλισσες

Η μηλιά είναι η κύρια καλλιέργεια καρπού στη χώρα μας, καθώς και σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο. Έτσι, για παράδειγμα, στη Λευκορωσία, σχεδόν το 80% της έκτασης με φυτείες φρούτων και μούρων είναι η περιοχή που καταλαμβάνεται από μηλιές.

...


.

...

Χαρακτηριστικά λουλουδιών μήλων

Τα άνθη της μηλιάς είναι αμφιφυλόφιλα, το στίγμα ωριμάζει 2-3 ημέρες νωρίτερα από τους ανθήρες. Η διάρκεια ζωής ενός λουλουδιού, ανάλογα με την ποικιλία, είναι 4-8 ημέρες. Η παραγωγικότητα του μελιού και ο βαθμός αυτοστειρότητας ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με την ποικιλία και τις εξωτερικές συνθήκες. Περισσότερο από το 80% των μηλιών που καλλιεργούνται στην επικράτεια της πρώην ΕΣΣΔ είναι πλήρως ή μερικώς αυτοστείρες (αυτογόνιμες) και μόνο το 20% περίπου είναι αυτογόνιμες (αυτογόνιμες). Όταν διασταυρώνονται από τις μέλισσες, ακόμη και οι αυτογόνιμες ποικιλίες δίνουν αυξημένη απόδοση σε καρπούς καλύτερης ποιότητας, η περιεκτικότητα σε ζάχαρη αυξάνεται κατά 1% περίπου και η οξύτητα μειώνεται κατά 0,2-0,8%.

Η σημασία της επικονίασης των μηλιών

Με ανεπαρκή επικονίαση των λουλουδιών της μηλιάς, εμφανίζεται μεγάλη πτώση των σχηματισμένων ωοθηκών και η ωρίμανση των καρπών, ανεξάρτητα από τη θέση τους στο στέμμα του δέντρου, είναι αργή και με σημαντική καθυστέρηση. Οι ίδιοι οι καρποί είναι ως επί το πλείστον μικροί, υπανάπτυκτοι, ακανόνιστου σχήματος και με διάφορους τραυματισμούς.

Η πλήρης επικονίαση των μηλιών από τις μέλισσες έχει εξαιρετική επίδραση στην απόδοση του οπωρώνα, την ποσότητα και την ποιότητα των σπόρων. Η φύση, το μέγεθος, η βιωσιμότητα, η βλάστηση των σπόρων κ.λπ., αυξάνονται σημαντικά και όταν σπέρνονται οι σπόροι, τα σπορόφυτα από αυτούς αποδεικνύονται πιο καλοήθη και τα σπορόφυτα αναπτύσσονται πιο ισχυρά και ανθεκτικά.

Εκτός από την επίδραση της πρωτεργασίας, ορισμένες ποικιλίες μηλιών χαρακτηρίζονται από μια άνιση αναλογία του μήκους του στυλ του ύπερου και των στήμονων, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία επικονίασης. Χωρίς τη βοήθεια των εντόμων, η γύρη δεν μπορεί να προσγειωθεί στο στίγμα του ύπερου της.

Επικονίαση από μέλισσες

Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η σημασία των μελισσών για την επικονίαση μεγάλων βιομηχανικών φυτειών μήλων, ιδιαίτερα των οπωρώνων με παλμέτες, στους οποίους η οικολογία της ανάπτυξης και της επικονίασης των μηλιών έχει αλλάξει ποιοτικά. Η υψηλή πυκνότητα δενδροφύτευσης, η περιεκτικότητα σε αγρανάπαυση στους οπωρώνες, η ευρεία χρήση φυτοφαρμάκων, όλα αυτά έχουν μειώσει σημαντικά τον αριθμό και τη σύνθεση των ειδών των άγριων επικονιαστών, επομένως οι μέλισσες είναι οι κύριοι επικονιαστές για τέτοιους κήπους. Στις σύγχρονες συνθήκες, οι άγριοι επικονιαστές δεν είναι σε θέση να παρέχουν αποτελεσματική επικονίαση κήπων.

Στις συνθήκες της Λευκορωσίας, κατά κανόνα, οι μηλιές ανθίζουν την τρίτη δεκαετία του Μαΐου και η μαζική ανθοφορία των μηλιών διαρκεί πέντε έως έξι ημέρες.

Οι μέλισσες επισκέπτονται πιο ενεργά εκείνες τις ποικιλίες μηλιών που παράγουν τη μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης την ημέρα.


Πώς να κάνετε τις μέλισσες να επικονιάσουν τις μηλιές

Για να προσελκύσετε τις μέλισσες σε ποικιλίες μηλιών που παράγουν λίγη ζάχαρη στο νέκταρ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο εκπαίδευσης των μελισσών. Βρίσκεται στο γεγονός ότι άνθη της ποικιλίας ακριβώς που χρειάζεται επιπλέον επικονίαση προστίθενται στο σιρόπι ζάχαρης και διανέμονται σε οικογένειες μελισσών.

Εάν είναι απαραίτητο να προσελκύσουμε τις μέλισσες σε δύο αμοιβαία επικονιαζόμενες ποικιλίες μηλιάς, τότε οι μέλισσες τρέφονται με αρωματικό σιρόπι ζάχαρης, εναλλάσσοντας το άρωμα του σιροπιού με άνθη είτε της πρώτης είτε της δεύτερης τάξης.


Πόσες μέλισσες χρειάζονται για την πλήρη επικονίαση των μηλιών


Για κανονική επικονίαση και γονιμοποίηση των ανθέων της μηλιάς απαιτούνται 4-10 φορές επισκέψεις από τις μέλισσες σε κάθε άνθος.

Οι μεγαλύτεροι καρποί λαμβάνονται από τα πρώτα άνθη, επομένως, για την επικονίαση της μηλιάς από τις μέλισσες, το μελισσοκομείο πρέπει να αφαιρεθεί στην αρχή της ανθοφορίας.

Εάν ο κήπος είναι παλιός, σχηματίζεται μεγάλος αριθμός λουλουδιών στα δέντρα, σε τέτοιες περιπτώσεις, ο κανόνας των μελισσών για επικονίαση είναι μία αποικία μελισσών ανά 2 εκτάρια κήπου, κάτι που μπορεί κάλλιστα να εξασφαλίσει την εργασία 4-9 μελισσών για κάθε χιλιάδες λουλούδια, που είναι αρκετά για μια καλή συγκομιδή.

Εάν ο κήπος είναι νέος, κατά κανόνα, ο αριθμός των λουλουδιών σε αυτόν είναι περιορισμένος, και σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να τοποθετούνται τρεις ή τέσσερις οικογένειες μελισσών ανά στρέμμα και να βρίσκονται στον κήπο καθ 'όλη την περίοδο ανθοφορίας.

Κατά κανόνα, κατά την περίοδο της ανθοφορίας μιας μηλιάς, οι μέλισσες επισκέπτονται πρόθυμα τα άνθη της και δίνουν λίγη προσοχή στα ανταγωνιστικά φυτά μελιού.

Πώς να ελέγξετε την ποιότητα της επικονίασης από τις μέλισσες των μηλιών

Για να ελέγξουν την πυκνότητα των επικονιαστών, χρησιμοποιούν την παρατήρηση πόσες μέλισσες δουλεύουν για 1000 άνθη μηλιάς. 13-17 μέλισσες ανά 1000 άνθη μηλιάς μπορεί κάλλιστα να παρέχουν το σχηματισμό του 9,4-10,1% της χρήσιμης ωοθήκης και να εξασφαλίσουν απόδοση 318-449 εκατοστών ανά εκτάριο.

Για την επικονίαση μηλιών σε σύγχρονους βιομηχανικούς οπωρώνες εντατικού τύπου, ο βέλτιστος αριθμός αποικιών μελισσών ορίζεται σε ποσοστό 2 μελισσοσμηνών ανά 1 εκτάριο της έκτασης του οπωρώνα.

Χαρακτηριστικά της επικονίασης από τις μέλισσες των μηλιών

Ισχυρές αποικίες μελισσών χρησιμοποιούνται για επικονίαση στο γαρκρησφύγετα, οι αδύναμες αποικίες λειτουργούν πολύ χειρότερα για την επικονίαση.

Οι κυψέλες στους οπωρώνες με μηλιά τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχει μεγαλύτερη από 500-600 m μέχρι την πιο απομακρυσμένη άκρη του οπωρώνα. Συνιστάται η τοποθέτηση ομάδων κυψελών με τέτοιο τρόπο ώστε να οργανώνεται η αντιγονιμοποίηση. Ταυτόχρονα, ομάδες κυψελών τοποθετούνται σε απόσταση όχι μεγαλύτερη από 1 km η μία από την άλλη.

Η χρήση μελισσοκομείου σε οπωρώνα μηλιάς μπορεί να προσφέρει επίπεδο κερδοφορίας 124,4%.

Комментариев нет:

Отправить комментарий