вторник, 23 мая 2023 г.

Как да опрашваме червена детелина с медоносни пчели

Организация на опрашването на червената детелина от медоносните пчели 

Как да опрашваме червена детелина с медоносни пчели


Кой опрашва детелина


Детелината е отлична фуражна култура, но нейното разпространение е ограничено от трудностите при получаване на семена. За получаване на добра реколта от семена е необходимо пълно опрашване. При червената детелина отлични опрашители са земните пчели, които трябва да са най-малко 2000 броя на 1 хектар. Напоследък в природата вече не се наблюдава такава концентрация на земни пчели. Опрашителите на червената детелина могат да бъдат медоносни пчели.

...


.

...


Каква е трудността при опрашването на детелина от пчелите


Не по-малко важни от земните пчели опрашители на червената детелина са медоносните пчели.

Структурата на цветето на червената детелина обаче прави наличието на нектар проблематично за пчелите. Факт е, че нектарите на детелината са разположени в основата на венчето, средната дължина на цветната тръба е 9,4-10,5 mm. Средната дължина на хоботчето на пчелата е 6,5-7 mm, така че пчелата не може напълно да получи този нектар с хоботчето си. По едно време това дори породи мита, че само пчели с дълги хоботчета могат да опрашват червена детелина и следователно имаше процъфтяващо използване на сиви и жълти кавказки пчели за опрашване на детелина във всички региони на Русия.


Кои пчели най-добре опрашват детелината


Всъщност в балтийските държави и Беларус карника се справя доста добре с опрашването на детелина. В Русия централната руска порода пчели се справя перфектно с това. Не е лошо да работи върху червената детелина и украинските степни пчели и карпатската порода пчели, която в Европа се счита за подвид на краинската пчела. Отговорът е доста прост, за да опрашите цвете от червена детелина, трябва да прехвърлите прашец от едно цвете в друго, а не да събирате нектар от червена детелина.

Разбира се, в случай, че пчелите не могат да получат нектар от цветовете на червената детелина, а това често се случва в годините, когато червената детелина отделя малко нектар, пчелите са много неохотни да посещават тази култура, така че пчеларят трябва да извърши редица дейности, когато опрашваща детелина, за която ще стане дума по-долу.

Следователно, без значение каква порода пчели имате, всяка налична порода медоносни пчели ще бъде подходяща за опрашване на червена детелина.

Колко пчели са необходими за опрашване на детелина

Важно е да се поддържа плътността на пчелите за пълноценно опрашване на червената детелина.

Смята се, че за надеждно опрашване на червената детелина се поставят 3 кошера със силни пчелни семейства на 1 хектар (силата на семейството е най-малко 4 кг пчели). Този стандарт се извежда по следния начин - при 500 - 600 съцветия от детелина на квадратен метър оптималната честота на посещение на всяко цвете от червена детелина от пчелите за опрашване е 2 пъти, което означава, че са достатъчни 70 пчели, като за това е необходимо да имате пчелин до сеитба в размер на 3 семейства на 1 хектар.

Други автори отбелязват, че на 100 м2 двукратно окосена детелина в зависимост от плодородието на почвата и броя на съцветията на квадратен метър трябва да работят различен брой пчели. Ето защо е напълно възможно да се срещне твърдението в литературата, че стандартът от 60-100 пчели на 100 квадратни метра може да бъде постигнат чрез внасяне на 1,6 - 2 пчелни колонии на 1 хектар култури.

Също така, много автори посочват, че стандартът за довеждане на пчели в парцели с детелина може да достигне 10 пчелни семейства на 1 хектар. Мотивацията за такъв голям брой пчелни колонии в семената на червена детелина се обяснява съвсем просто. Такова насищане с пчели позволява много бързо опрашване на мястото и избягване на удължено узряване на семената, което често е важно при определени климатични условия, например в балтийските държави, и избягване на загуби на семена.

Следователно, за да се изчисли колко пчели са необходими за опрашване на червената детелина, е необходимо да се разчита на климатичните условия на района и броя на цветята на детелина на квадратен метър.


Предприети мерки за увеличаване на посещаемостта на детелината от пчелите

Предприети мерки от пчеларите и фермерите за увеличаване на посещаемостта на детелината от пчелите.

  • Кошерите се изваждат 1-2 дни преди цъфтежа или в самото начало на цъфтежа на детелината.
  • За опрашване на детелина се използват силни, здрави колонии с тегло най-малко 4 кг пчели.
  • Пчелите се разполагат директно при посевите на групи, на разстояние не повече от 500 m една от друга. При отстраняване на пчелина на 600 м от посевите събирането на семена намалява с 15-20%.
  • Обучете пчелите да посещават червената детелина. Сутрин през целия период на цъфтеж на тестисите във всеки кошер се поставя по 100 г захарен сироп, запарен с цвят от детелина. При обучение за детелина летежът на пчелите към тази култура се увеличава средно 5-7 пъти. За да приготвите ароматизиран сироп, можете да използвате не само цветя, но и прашец от детелина. На 1 л сироп се добавят 10-50 г прашец от детелина. Първо се разбърква в малко количество сироп, а след това се смесва със сироп, приготвен за целия пчелин. Сиропът може бързо да ферментира, така че се приготвя преди употреба. В допълнение to обучение на пчели, насочено към посещение на червена детелина, обучението на пчели се използва за посещение на пчелите в определени райони на полето, които са слабо посещавани от тях.
  • Използвайте култури за стръв, които могат да увеличат добива на семена от детелина с 25-30%, ако са поставени правилно.
  • Те също носят пчелни семейства с голямо количество пило, опрашителната активност на пчелите се увеличава с увеличаване на откритото пило в гнездата. Броят на откритото пило в едно пчелно семейство се увеличава или чрез замяна на една или две рамки с ларви от други семейства, или чрез насърчаване на майката да снася яйца.
  • Намалете запасите от питка, като премахнете рамките от питка от пчелните гнезда.
  • Закачете прашец за събиране на прашец от детелина. В същото време посещаемостта на червената детелина се увеличава 2-3 пъти.


Условия за използване на растения за стръв


Конкуриращата се медоносна растителност няма голям ефект върху посещаваните парцели за семена от детелина при следните условия

Пчелинът трябва да бъде разположен близо до посевите с червена детелина, ако пчелинът е сравнително далеч, поне на 500 метра от културите, пчелите ще предпочетат конкуриращата медоносна растителност пред детелината.

Ако периодът на нектароотделяне при стръвните растения не съвпада с периода на нектароотделяне при детелините.

Като растения за стръв, розовата детелина, елдата, фацелията са най-подходящи.

Примамливите култури от розова детелина в малко поле се засяват най-добре на тясна ивица, по дължината на удължената страна на семената. Ако полето е голямо, тогава културите за стръв се засяват на 1-3 минавания на сеялката вътре в сеитбата на детелина, на всеки 100-200 m.

Ако розовата детелина се използва като примамка, тя може да се засее заедно с червена детелина в размер на 1,5 кг семена на 1 хектар, като същевременно се намали нормата на засяване на червената детелина с 20-25%. При отделна сеитба на стръвна култура, нейната площ не трябва да надвишава 10% от площта на семената.


Пример за използване на пчели за опрашване на червена детелина


Пример за използване на опрашване с червена детелина от пчели.

Добивът на семена от детелина във фермата не надвишава 0,6 q/ha без опрашване на червената детелина от пчелите.

Когато пчелите се доставят в началото на фазата на цъфтеж в размер на 3,2 колонии със сила от 12 рамки с пчели на 1 ха с помощта на обучение, на фона на висока селскостопанска технология, ако има благоприятни метеорологични условия по време на периода на цъфтеж, добивът на семена от детелина от опрашения масив достига 2,6 ц / ха.

По този начин ефектът от наемането на пчели върху парцел със семена от червена детелина е равен на получаването на допълнителни 200 кг семена на хектар.

Както можете да видите, правилното опрашване на червената детелина от пчелите може да увеличи добива на семена от детелина повече от 4 пъти.


Комментариев нет:

Отправить комментарий