суббота, 13 мая 2023 г.

Как да организираме опрашване от пчели на памук

Опрашване на памук от пчели

Как да организираме опрашване от пчели на памук


Памукът е важна култура в света, така че е важно да се получават големи добиви от всеки хектар поле. Един от начините за увеличаване на добива на памук е опрашването от пчелите. Опрашването на памука обаче е много различно от опрашването от пчели на други култури. Ето защо опрашването на памука изисква специални мерки за подобряване на ефективността на работата на пчелите. В тази статия ще разгледаме тънкостите на опрашването на памука от пчелите.

Съдържание

  • Културата на памук в света
  • Какво дава пчелното опрашване на памучните култури?
  • Как се опрашва памук с пчели
  • Плътност на пчелите за опрашване на памук
  • Кои са най-добрите пчели за опрашване на памук?
  • Къде да поставим пчелите за опрашване на памук
  • Характеристики на обучение на пчелите за памук
  • Особености на подготовката и опрашването на памука от пчелите
  • Рискове за пчелите при опрашване на памук

 ...


.

...

Културата на памук в света

Памукът - основният доставчик на суровини за производството на тъкани влакна в света - не напразно получи второто име "бяло злато". Семената на памука се използват по различни начини като суровина за производството на масло за хранителни и технически цели. В момента памукът се отглежда в тропическите и субтропичните зони в повече от 80 страни по света. Памукът заема 2,5% от земеделската земя в света, която годишно произвежда приблизително 25 милиона тона памучни влакна. Основните страни производители на памук включват Китай (реколта през 2012-2013 г. - 6,7 милиона тона), Индия (5,1), САЩ (3,8), Пакистан (2,1), Бразилия (1,5), Австралия (0,9), Узбекистан (0,9) , Турция (0,6), страни - бивши френски колонии в Африка (0,4), Туркменистан (0,3), Гърция (0,3) , Мексико (0,2), Буркина Фасо (0,2), Мали (0,2). Останалите страни през 2012-2013 г. са събрали около 1,7 милиона тона памук.

Памук се отглежда и в Русия. Работата по възобновяването на отглеждането на памук в южните райони на Русия започна през 1992 г. в Краснодарския и Ставрополския край, както и в Астраханската област. Производителността варира в рамките на 12-15 c/ha. В същото време беше установено, че условията на Краснодарския край не са подходящи за памук поради висока влажност и богати почви. Ставрополският край и Астраханската област се оказаха по-благоприятни за отглеждане на памук. Според A.N. Абалдов в тези региони повече от 300 хиляди хектара могат да бъдат взети за памук. Животновъдите са отгледали ултраранни сортове, които позволяват отглеждането на памук във Волгоградска област, която е северната граница на отглеждането на памук в Русия.

Средният добив на суров памук в света е 2,3 т/ха, като най-висок (над 4-4,5 т/ха) се наблюдава в развитите страни, където се използват съвременни технологии за отглеждането му – Австралия, Израел, Китай. Интересно е, че в страни като САЩ и Узбекистан, където отглеждането на памук е от голямо икономическо значение, средният добив е близък до средния за света - 2,4-2,5 т/ха. Въпреки ниския добив на памучни влакна в Узбекистан, тази страна е лидер в износа на памук.

Както можете да видите, памукът е важна култура, която заема огромни площи, както в света, така и в Русия, Узбекистан, Казахстан, Туркменистан, Таджикистан и Азербайджан.

Независимо от това, винаги е изкушаващо да получите повече добив от една единица площ. Особено като се има предвид, че добивът в тези страни е под или равен на средния за света. Това е особено важно за страните от Централна Азия, където нарастването на населението изисква увеличаване на площите, заети с хранителни култури, като в същото време е необходимо да се пести вода за напояване, което означава, че е важно да се получи по-голям добив на памук от всяка съществуващо поле.

Един от начините да получите повече добиви от памук е да получите опрашване от пчели.

Какво дава опрашването на памучните култури от пчелите?

 

Памукът обикновено се счита за самоопрашваща се култура. Памукът обаче реагира добре на кръстосано опрашване. Опрашителите могат да бъдат диви пчели и медоносни пчели, като дивите пчели играят минимална роля в опрашването поради малкия си размер на тялото. Следователно основното място в опрашването на памука принадлежи на медоносните пчели.

Но какво дава пчелното опрашване на памучните култури?

По-рано, през съветската епоха, бяха проведени редица експерименти, които показаха следните резултати.

При добро опрашване на памучни цветя от пчели, процентът на падащите яйчници намалява с 18-19%, средният брой на плодчетата на храст се увеличава, а средното тегло на всеки болус значително се увеличава. Важно е да се отбележи, че се наблюдава намаляване на теглото на чашката, т.е. докато теглото на части от цветето, които не са пряко свързани с възпроизводството, намалява, теглото на семената и полевки (влакна), т.е. тези части, които са пряко свързани с него, увеличени .

Добивът на памук може да се увеличи в същото време с 5-9 центнера на 1 ха, което, в зависимост от условията на опрашване от пчели на памук, е 10,1 - 27,7% увеличение на броя на пълноценните семена. И в някои случаи, увеличаване на състава челами памучните семки узряват по-бързо с 5-9 дни и узряването е по-равномерно.

При опрашване от пчели здравината на влакната се увеличава.

При добро опрашване на памука от пчелите се наблюдава леко увеличаване на дължината и продуктивността на влакното, както и огрубяване на семената.

Използването на пчели за опрашване на памук също ще се окаже най-ефективно при отглеждане на семена с памук.

Като цяло може да се отбележи, че в резултат на опрашването от пчелите на памук се увеличава броят на семената, както и теглото им (масата на 1000 семена е с 2,7–7,83 грама по-тежка), а освен това качеството на семената е много по-висока, отколкото при самоопрашване.

С помощта на пчелите, без допълнителни разходи за труд, ще се извърши вътрешносортово кръстосване на растения, което ще подобри наследствеността и ще повиши жизнеността на семенното потомство.

В зависимост от условията на съществуване и сортовите характеристики степента на кръстосано опрашване на памука варира от 0 до 100%; в същото време беше установено, че при допълнително кръстосано опрашване на цветята му яйцеклетката се опложда напълно и в резултат на това се увеличава добивът и се подобрява качеството на суровия памук.

Семената на памука, получени в резултат на кръстосано опрашване, се отличават с по-добра кълняемост и сила на поникване; в същото време има по-малко отпадане на пъпки и яйчници, кутиите се отварят по-дружелюбно и в резултат на това се получават по-високи добиви от семена на кръстосано опрашване, отколкото от семена, определени след самоопрашване.

При продължително самоопрашване на памук след 2-3 години започва намаляване на производителността на сортовете, отбелязва се отслабване на разсада и след 4-5 години самоопрашване се появяват стерилни и полустерилни растения. Качеството на семената, под въздействието на опрашването от пчелите на памук, се увеличава от година на година.

Броят на черупките, образувани в едно растение след тригодишно опрашване на памук от пчели, е средно с 23-48% повече, отколкото в растения от трето поколение, получени без опрашване от пчели. Теглото на кутиите, започвайки от първото поколение, се увеличава. При третото поколение това увеличение е средно 20-27%.

Как да опрашваме памук с пчели

Плътност на пчелите за опрашване на памук

Смята се, че за добро опрашване от пчелите са необходими 5 пчелни семейства на 1 хектар памук. Според Бюрото по ентомология и карантина на растенията в Аризона, направено в средата на ХХ век, са необходими до 12 колонии пчели на 1 хектар памук.

Колко пчели са необходими за опрашването на 1 хектар памук?

Опитът на Узбекистан в средата на ХХ век показва, че гъстотата от 4,9 колонии пчели на 1 хектар дава увеличение от 4,5 центнера суров памук на 1 ха, което представлява увеличение на добива с 20,9%. Плътността от 6,6 колонии пчели на 1 хектар дава увеличение от 9,2 центнера суров памук на 1 хектар, което представлява увеличение на добива с 45,5%.

Съществуват обаче и по-ниски стандартни гъстоти на пчелите за опрашване на памук. Така професор А. М. Кулиев предложи 0,3-0,5 пчелни семейства за търговски култури и 0,5 - 1 пчелни семейства за посевни площи. Но все пак такава плътност изглежда твърде малка, за да осигури ефективно опрашване на памука. Очевидно тези плътности са изчислени, като се фокусира не толкова върху висококачественото опрашване на памука, а върху получаването на приемлив добив на мед в случай на преминаване на опрашване на памука от пчели.

В далечните страни много автори са съгласни, че опрашването от пчели има положителен ефект върху добива, но експерименти за оптимална гъстота на пчелите в памучните полета не са провеждани. Затова, да речем, в Австралия гъстотата на пчелите за опрашване на памука е 1 пчелно семейство на 1 хектар.

Кои пчели са най-добри за опрашване на памук

Препоръчва се да се привлекат пчели с дълъг хобот за опрашване на памука. По правило пчелите с дълъг хобот са сиви или жълти кавказки пчели, които не само могат да посещават добре цветята на памук, но и понасят добре високи температури.

Къде да поставим пчели за опрашване на памук

Както при другите култури, за памука е вярно, че когато растенията се отдалечават от кошера, ефективността на опрашване намалява. Експериментално е установено, че пчелите най-добре посещават цветята на памук в радиус до 50 м от кошера.

Когато растенията са на 500 метра от кошера, пчелите ги посещават слабо и няма значително увеличение на добива. Затова по правило пчелите се изнасят в средата на полето или кошерите се поставят на малки групи по периметъра на полето на интервали от 150 m.

Кошерите се изнасят на полето до началото на цъфтежа и се съхраняват до края на цъфтежа на памука.

При поставянето на кошери за опрашване на памук не трябва да се пренебрегват методите за намаляване на въздействието на топлината върху пчелите (засенчване на кошерите). Наблизо трябва да има източник на вода или кошерите трябва да са оборудвани с вътрешнокошерни поилки, в противен случай масата пчели ще бъде заета да носи вода в кошера, а не да опрашва памука.

Характеристики на обучение на пчели за памук

 

По правило обучението на пчелите за засилено посещение на памука по общоприетия метод, когато цветовете на растението се добавят към сиропа, не положителен резултат и не се изразява в допълнително опрашване на памука. Това се обяснява с факта, че пълзейки по вътрешната стена на венчето, пчелите не докосват прашниците и близалцата.

Следователно броят на пчелите върху цветята на памук се увеличава, но опрашването не се увеличава от това. Установено е, че само 18,41% от посещенията на пчелите във вътрешността на цветето водят до кръстосано опрашване.

Следователно задачата да се развие условен рефлекс в медоносните пчели за посещение на прашниците и близалцата на цветето на памук не е толкова проста.

За ефективно обучение на пчелите се използва подхранване със сироп по следната рецепта.

Вместо цели цветове в сиропа се добавят прашници, нарязани с бръснач от 50 цвята, които се добавят към 100 г захарен сироп, съдържащ 50 г захар и 50 г вода. В бъдеще раздаването на сироп на пчелите за обучение на пчелите се извършва по общия метод.

След като обучиха пчелите, те отлетяха към цветята на памук. В същото време пчелите влизат в контакт с прашниците и се покриват с прашец от памук. Като не намериха нектар в прашниците, пчелите започнаха интензивно да търсят храна, преместиха антените си настрани и постепенно се спуснаха надолу по тичинката. В същото време тялото на пчелите беше все по-покрито с прашец. В крайна сметка, не намирайки нектар, те отлетяха към друго цвете на памук.

Този трик се основава на знанието, че всяка част от цветето има свой собствен отличителен аромат, което прави обучението на пчелите успешно.

Също така добър резултат е обучението на пчелите с помощта на сироп с добавяне на стигми от памучни цветя.

Стигайки до цветето, пчелите сядат директно върху близалцето, след това движат антените си в едната и в другата посока и постепенно се спускат надолу по нишката на тичинката. В същото време цялото тяло на пчелата беше покрито с прашец. След като се спуснаха до основата на цветето, пчелите преместват антените си и след това залепват хоботчето си към нектарите.

При прилагане на такова обучение (подхранване със сироп с мирис на прашници и близалца), пчелите опрашват добре цветята на памука, което позволява увеличаване на количеството памучни влакна с 35 - 40%.

Характеристики на подготовката и опрашването на памук от пчелите

При подготовката на пчелните семейства за опрашване на памука е важно да се поддържат в работно състояние. Така в края на април градините завършват цъфтежа и билките изсъхват, а температурата се повишава до 35 - 40 С, като това продължава повече от месец преди началото на цъфтежа на памука. Тоест периодът на нецъфтеж от 30-45 дни причинява отслабване на силата на семействата. Семействата трябва да мигрират или да засяват медоносни растения в близост до стационарен пчелин. Това ще запази семействата в работно състояние до началото на опрашването на памука.

Важно е да се отбележи, че когато пчелите опрашват други култури, един от методите за повишаване на опрашителната активност на пчелите е да се подберат рамки с пчелен хляб и да се монтират поленоуловители. В случай на опрашване на памук не всичко е толкова просто. Пчелите не винаги носят памук. Повишеното опрашване на памука от пчелите се дължи на факта, че техният главогръд е просто осеян с прашец и това работи чудесно за опрашване на памука, но те не винаги образуват опрашител, който може да бъде отстранен с поленоуловител. Това се дължи на особеностите на самия прашец, при някои сортове памук той е едър и с шипове, което не позволява на пчелите да образуват прашец, при други сортове памук прашецът е малък и пчелите лесно образуват прашец.

Следователно, тази техника - подбор на рамки с пчелен хляб и инсталиране на поленоуловител, може да се извърши само върху онези сортове памук, върху които пчелите имат възможност да образуват пчелен прашец. В случай на опрашване на сортове памук, където пчелите не могат да образуват опрашител, протеиновите добавки ще бъдат полезни за подпомагане на развитието на пчелните колонии.

Рискове за пчелите при опрашване на памук


Важна характеристика на опрашването на памука от пчелите е необходимостта от предприемане на мерки за спасяване на пчелите от действието на химическите обработки на полето. В този случай е важно да се установи комуникация между пчеларя и фермера, за да се получи навременна информация за бъдещи третирания, така че пчеларят да има време да изолира пчелите за няколко дни или да ги транспортира на безопасно място.

Има и възможности за завършване на химически обработки преди памукът да цъфти.


Комментариев нет:

Отправить комментарий