вторник, 23 мая 2023 г.

Πώς να γονιμοποιήσετε το κόκκινο τριφύλλι με μέλισσες

Οργάνωση επικονίασης κόκκινου τριφυλλιού από μέλισσες

Πώς να γονιμοποιήσετε το κόκκινο τριφύλλι με μέλισσες

Ποιος επικονιάζει τριφύλλι


Το τριφύλλι είναι μια εξαιρετική κτηνοτροφική καλλιέργεια, αλλά η κατανομή του περιορίζεται από δυσκολίες στην απόκτηση σπόρων. Για να αποκτήσετε μια καλή καλλιέργεια σπόρων, είναι απαραίτητη η πλήρης επικονίαση. Στην περίπτωση του κόκκινου τριφυλλιού, οι βομβίνοι είναι εξαιρετικοί επικονιαστές, οι οποίοι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2000 τεμάχια ανά 1 εκτάριο. Πρόσφατα, στη φύση, δεν παρατηρείται πλέον τέτοια συγκέντρωση βομβόρων. Οι επικονιαστές κόκκινου τριφυλλιού μπορεί να είναι μέλισσες.

...


.

...

Ποια είναι η δυσκολία της επικονίασης του τριφυλλιού από τις μέλισσες


Όχι λιγότερο σημαντικοί από τους βομβίλους, οι επικονιαστές του κόκκινου τριφυλλιού είναι οι μέλισσες.

Ωστόσο, η δομή του λουλουδιού του κόκκινου τριφυλλιού καθιστά τη διαθεσιμότητα του νέκταρ προβληματική για τις μέλισσες. Το γεγονός είναι ότι τα νέκταρα τριφυλλιού βρίσκονται στη βάση της στεφάνης, το μέσο μήκος του σωλήνα λουλουδιών είναι 9,4-10,5 mm. Το μέσο μήκος της προβοσκίδας μιας μέλισσας είναι 6,5-7 mm, επομένως η μέλισσα δεν μπορεί να πάρει εντελώς αυτό το νέκταρ με την προβοσκίδα της. Κάποτε, αυτό δημιούργησε ακόμη και τον μύθο ότι μόνο οι μέλισσες με μακριά προβοσκίδα μπορούν να επικονιάσουν το κόκκινο τριφύλλι, και ως εκ τούτου, υπήρξε μια ακμάζουσα χρήση γκρίζων και κίτρινων καυκάσιων μελισσών για την επικονίαση του τριφυλλιού σε όλες τις περιοχές της Ρωσίας.


Ποιες μέλισσες επικονιάζουν καλύτερα το τριφύλλι


Στην πραγματικότητα, στις χώρες της Βαλτικής και τη Λευκορωσία, το karnika αντιμετωπίζει αρκετά καλά την επικονίαση του τριφυλλιού. Στη Ρωσία, η φυλή μελισσών της Κεντρικής Ρωσίας το αντιμετωπίζει τέλεια. Καθόλου άσχημα κάνει το κόκκινο τριφύλλι και τις ουκρανικές μέλισσες στέπας και τη ράτσα των Καρπαθίων, που στην Ευρώπη θεωρείται υποείδος των μελισσών Krajina. Η απάντηση είναι αρκετά απλή, για να γονιμοποιήσετε ένα κόκκινο τριφύλλι, πρέπει να μεταφέρετε γύρη από το ένα λουλούδι στο άλλο και όχι να συλλέξετε νέκταρ από το κόκκινο τριφύλλι.

Φυσικά, στην περίπτωση που οι μέλισσες δεν μπορούν να πάρουν νέκταρ από τα άνθη του κόκκινου τριφυλλιού και αυτό συμβαίνει συχνά σε χρόνια που το κόκκινο τριφύλλι εκκρίνει λίγο νέκταρ, οι μέλισσες είναι πολύ απρόθυμες να επισκεφθούν αυτήν την καλλιέργεια, οπότε ο μελισσοκόμος χρειάζεται να πραγματοποιήσει μια σειρά από δραστηριότητες όταν επικονιαστικό τριφύλλι, το οποίο θα συζητηθεί λέγεται παρακάτω.

Επομένως, ανεξάρτητα από τη ράτσα μελισσών που έχετε, οποιαδήποτε ράτσα μελισσών που είναι διαθέσιμη θα είναι κατάλληλη για την επικονίαση του κόκκινου τριφυλλιού.

Πόσες μέλισσες χρειάζονται για την επικονίαση του τριφυλλιού

Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η πυκνότητα των μελισσών για την πλήρη επικονίαση του κόκκινου τριφυλλιού.

Πιστεύεται ότι για αξιόπιστη επικονίαση του κόκκινου τριφυλλιού, ορίζονται 3 κυψέλες με ισχυρές αποικίες μελισσών ανά 1 εκτάριο (η δύναμη της οικογένειας είναι τουλάχιστον 4 κιλά μέλισσες). Αυτό το πρότυπο προκύπτει ως εξής - με 500 - 600 ταξιανθίες τριφυλλιού ανά τετραγωνικό μέτρο, η βέλτιστη συχνότητα επίσκεψης κάθε λουλουδιού κόκκινου τριφυλλιού από μέλισσες για επικονίαση είναι 2, που σημαίνει ότι αρκούν 70 μέλισσες και για αυτό είναι απαραίτητο να φέρετε ένα μελισσοκομείο σε σπορά με ρυθμό 3 οικογένειες ανά 1 στρέμμα .

Άλλοι συγγραφείς σημειώνουν ότι σε 100 m2 διπλοκομμένου τριφυλλιού, ανάλογα με τη γονιμότητα του εδάφους και τον αριθμό των ταξιανθιών ανά τετραγωνικό μέτρο, θα πρέπει να λειτουργεί διαφορετικός αριθμός μελισσών. Ως εκ τούτου, είναι πολύ πιθανό να τηρηθεί η δήλωση στη βιβλιογραφία ότι το πρότυπο των 60-100 μελισσών ανά 100 τετραγωνικά μέτρα μπορεί να επιτευχθεί φέρνοντας 1,6 - 2 αποικίες μελισσών ανά 1 εκτάριο καλλιεργειών.

Επίσης, πολλοί συγγραφείς αναφέρουν ότι το πρότυπο για τη μεταφορά των μελισσών σε αγροτεμάχια σπόρων τριφυλλιού μπορεί να φτάσει τις 10 αποικίες μελισσών ανά 1 εκτάριο. Το κίνητρο για έναν τόσο μεγάλο αριθμό αποικιών μελισσών στα αγροτεμάχια σπόρων του κόκκινου τριφυλλιού εξηγείται πολύ απλά. Αυτός ο κορεσμός με τις μέλισσες καθιστά δυνατή την πολύ γρήγορη επικονίαση της περιοχής και την αποφυγή της παρατεταμένης ωρίμανσης των σπόρων, η οποία είναι συχνά σημαντική σε ορισμένες κλιματικές συνθήκες, για παράδειγμα, στις χώρες της Βαλτικής, και την αποφυγή απωλειών σπόρων.

Επομένως, για να υπολογίσουμε πόσες μέλισσες χρειάζονται για την επικονίαση του κόκκινου τριφυλλιού, είναι απαραίτητο να βασιστούμε στις κλιματικές συνθήκες της περιοχής και στον αριθμό των ανθέων του τριφυλλιού ανά τετραγωνικό μέτρο.


Λήφθηκαν μέτρα για την αύξηση της προσέλευσης του τριφυλλιού από τις μέλισσες

Μέτρα που λαμβάνονται από τον μελισσοκόμο και τον κτηνοτρόφο για την αύξηση της προσέλευσης τριφυλλιού από τις μέλισσες.

  • Οι κυψέλες βγαίνουν 1-2 μέρες πριν την ανθοφορία ή στην αρχή κιόλας της ανθοφορίας του τριφυλλιού.
  • Για την επικονίαση του τριφυλλιού χρησιμοποιούνται ισχυρές, υγιείς αποικίες που ζυγίζουν τουλάχιστον 4 κιλά μέλισσες.
  • Οι μέλισσες τοποθετούνται απευθείας στις καλλιέργειες σε ομάδες, σε απόσταση όχι μεγαλύτερη από 500 m η μία από την άλλη. Κατά την αφαίρεση του μελισσοκομείου 600 m από τις καλλιέργειες, η συλλογή των σπόρων μειώνεται κατά 15-20%.
  • Εκπαιδεύστε τις μέλισσες να επισκέπτονται το κόκκινο τριφύλλι. Τα πρωινά, καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου ανθοφορίας των όρχεων, τοποθετούνται σε κάθε κυψέλη 100 g σιρόπι ζάχαρης εμποτισμένο με άνθη τριφυλλιού. Κατά την εκπαίδευση για το τριφύλλι, η πτήση των μελισσών σε αυτή την καλλιέργεια αυξάνεται κατά μέσο όρο 5-7 φορές. Για να προετοιμάσετε ένα αρωματισμένο σιρόπι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όχι μόνο λουλούδια, αλλά και γύρη τριφυλλιού. Σε 1 λίτρο σιρόπι προστίθενται 10-50 g γύρης τριφυλλιού. Πρώτα ανακατεύεται σε μικρή ποσότητα σιροπιού, και στη συνέχεια αναμιγνύεται με σιρόπι που παρασκευάζεται για ολόκληρο το μελισσοκομείο. Το σιρόπι μπορεί να ζυμωθεί γρήγορα, επομένως παρασκευάζεται πριν από τη χρήση. Επιπλέον τo Εκπαίδευση μελισσών με στόχο την επίσκεψη του κόκκινου τριφυλλιού, η εκπαίδευση μελισσών χρησιμοποιείται toyu για να επισκεφθούν τις μέλισσες ορισμένων περιοχών του αγρού, τις οποίες δεν επισκέπτονται καλά.
  • Χρησιμοποιήστε καλλιέργειες δολώματος, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν την απόδοση των σπόρων τριφυλλιού κατά 25-30% εάν τοποθετηθούν σωστά.
  • Φέρνουν επίσης αποικίες μελισσών με μεγάλη ποσότητα γόνου, η δραστηριότητα επικονίασης των μελισσών αυξάνεται με την αύξηση του ανοιχτού γόνου στις φωλιές. Ο αριθμός των ανοιχτών γόνων σε μια αποικία μελισσών αυξάνεται είτε με την αντικατάσταση ενός ή δύο πλαισίων με προνύμφες από άλλες αποικίες είτε με την ενθάρρυνση της βασίλισσας να γεννήσει αυγά.
  • Μειώστε τα αποθέματα μελισσοψωμιού αφαιρώντας τα πλαίσια από μελισσόψωμο από τις φωλιές των μελισσών.
  • Κρεμάστε μια γυρεοπαγίδα για να συλλέξετε γύρη τριφυλλιού. Ταυτόχρονα, η προσέλευση του κόκκινου τριφυλλιού αυξάνεται κατά 2-3 φορές.


Προϋποθέσεις χρήσης δολωματικών φυτών


Η ανταγωνιστική μελαχρινή βλάστηση δεν έχει μεγάλη επίδραση στην επίσκεψη σε αγροτεμάχια σπόρων τριφυλλιού υπό τις ακόλουθες συνθήκες

Το μελισσοκομείο θα πρέπει να βρίσκεται κοντά στις καλλιέργειες του κόκκινου τριφυλλιού, εάν το μελισσοκομείο είναι σχετικά μακριά, τουλάχιστον 500 μέτρα από τις καλλιέργειες, οι μέλισσες θα προτιμήσουν την ανταγωνιστική βλάστηση μελιού από το τριφύλλι.

Εάν η περίοδος απελευθέρωσης νέκταρ στα δολωματικά φυτά δεν συμπίπτει με την περίοδο απελευθέρωσης νέκταρ στο τριφύλλι.

Ως φυτά δολώματος, ταιριάζουν καλύτερα το ροζ τριφύλλι, το φαγόπυρο, το phacelia.

Οι καλλιέργειες ροζ τριφυλλιού σε ένα μικρό χωράφι σπέρνονται καλύτερα σε μια στενή λωρίδα, κατά μήκος της επιμήκους πλευράς του αγροτεμαχίου σπόρου. Εάν το χωράφι είναι μεγάλο, τότε οι καλλιέργειες δολώματος σπέρνονται σε 1-3 περάσματα του σπαρτήρα μέσα στη σπορά του τριφυλλιού, κάθε 100-200 m.

Εάν το ροζ τριφύλλι χρησιμοποιείται ως δόλωμα, μπορεί να σπαρθεί μαζί με κόκκινο τριφύλλι σε αναλογία 1,5 κιλό σπόρων ανά 1 στρέμμα, ενώ μειώνεται ο ρυθμός σποράς του κόκκινου τριφυλλιού κατά 20-25%. Με τη χωριστή σπορά μιας καλλιέργειας δολώματος, η έκτασή της δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% της επιφάνειας του αγροτεμαχίου.


Ένα παράδειγμα χρήσης μελισσών για την επικονίαση του κόκκινου τριφυλλιού


Ένα παράδειγμα χρήσης της επικονίασης κόκκινου τριφυλλιού από τις μέλισσες.

Η απόδοση των σπόρων τριφυλλιού στο αγρόκτημα δεν υπερβαίνει τα 0,6 q/ha χωρίς επικονίαση του κόκκινου τριφυλλιού από τις μέλισσες.

Όταν οι μέλισσες παραδίδονται στην αρχή της φάσης της ανθοφορίας με ρυθμό 3,2 αποικιών με δύναμη 12 πλαισίων με μέλισσες ανά 1 εκτάριο χρησιμοποιώντας εκπαίδευση, στο πλαίσιο της υψηλής γεωργικής τεχνολογίας, εάν υπάρχουν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες κατά την περίοδο της ανθοφορίας, η απόδοση των σπόρων τριφυλλιού από την επικονιασμένη συστοιχία φτάνει τα 2,6 centners / εκτάριο.

Έτσι, η επίδραση της ενοικίασης μελισσών σε ένα αγροτεμάχιο σπόρων κόκκινου τριφυλλιού ισούται με τη λήψη επιπλέον 200 κιλών σπόρων ανά εκτάριο.

Όπως μπορείτε να δείτε, η σωστή επικονίαση του κόκκινου τριφυλλιού από τις μέλισσες μπορεί να αυξήσει την απόδοση των σπόρων του τριφυλλιού πάνω από 4 φορές.


Комментариев нет:

Отправить комментарий