суббота, 13 мая 2023 г.

Πώς να οργανώσετε την επικονίαση από μέλισσες από βαμβάκι

Επικονίαση βαμβακιού από μέλισσες

  

Πώς να οργανώσετε την επικονίαση από μέλισσες από βαμβάκι

Το βαμβάκι είναι μια σημαντική καλλιέργεια στον κόσμο, επομένως είναι σημαντικό να έχουμε μεγάλες αποδόσεις από κάθε εκτάριο αγρών. Ένας τρόπος για να αυξηθεί η απόδοση του βαμβακιού είναι η επικονίαση από τις μέλισσες. Ωστόσο, η επικονίαση του βαμβακιού είναι πολύ διαφορετική από την επικονίαση από μέλισσες άλλων καλλιεργειών. Επομένως, η επικονίαση του βαμβακιού απαιτεί ειδικά μέτρα για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της εργασίας των μελισσών. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τις περιπλοκές της επικονίασης του βαμβακιού από τις μέλισσες.

Περιεχόμενο

  • Η κουλτούρα του βαμβακιού στον κόσμο
  • Τι δίνει η επικονίαση των καλλιεργειών βαμβακιού με μέλισσα;
  • Πώς να γονιμοποιήσουμε το βαμβάκι με τις μέλισσες
  • Πυκνότητα μελισσών για επικονίαση βαμβακιού
  • Ποιες είναι οι καλύτερες μέλισσες για επικονίαση βαμβακιού;
  • Πού τοποθετούνται οι μέλισσες για επικονίαση βαμβακιού
  • Χαρακτηριστικά εκπαίδευσης μελισσών για βαμβάκι
  • Χαρακτηριστικά παρασκευής και επικονίασης βαμβακιού από μέλισσες
  • Κίνδυνοι για τις μέλισσες κατά την επικονίαση βαμβακιού

 ...


.

...

Η κουλτούρα του βαμβακιού στον κόσμο

Το βαμβάκι - ο κύριος προμηθευτής πρώτων υλών για την παραγωγή υφαντών ινών στον κόσμο - δεν έλαβε μάταια το δεύτερο όνομα "λευκό χρυσό". Οι σπόροι βαμβακιού χρησιμοποιούνται ποικιλοτρόπως ως πρώτη ύλη για την παραγωγή λαδιού για διατροφικούς και τεχνικούς σκοπούς. Επί του παρόντος, το βαμβάκι καλλιεργείται σε τροπικές και υποτροπικές ζώνες σε περισσότερες από 80 χώρες του κόσμου. Το βαμβάκι καταλαμβάνει το 2,5% της παγκόσμιας γεωργικής γης, η οποία παράγει ετησίως περίπου 25 εκατομμύρια τόνους ινών βαμβακιού. Οι κύριες χώρες παραγωγής βαμβακιού περιλαμβάνουν την Κίνα (καλλιέργεια το 2012-2013 - 6,7 εκατομμύρια τόνους), την Ινδία (5,1), τις ΗΠΑ (3,8), το Πακιστάν (2,1), τη Βραζιλία (1,5), την Αυστραλία (0,9), το Ουζμπεκιστάν (0,9) , Τουρκία (0,6), χώρες - πρώην γαλλικές αποικίες στην Αφρική (0,4), Τουρκμενιστάν (0,3), Ελλάδα (0,3) , Μεξικό (0,2), Μπουρκίνα Φάσο (0,2), Μάλι (0,2). Οι υπόλοιπες χώρες το 2012-2013 αντιπροσώπευαν περίπου 1,7 εκατομμύρια τόνους συγκομιδής βαμβακιού.

Το βαμβάκι καλλιεργείται επίσης στη Ρωσία. Οι εργασίες για την επανέναρξη της βαμβακοκαλλιέργειας στις νότιες περιοχές της Ρωσίας ξεκίνησαν το 1992 στα εδάφη του Κρασνοντάρ και της Σταυρούπολης, καθώς και στην περιοχή του Αστραχάν. Η παραγωγικότητα κυμάνθηκε μεταξύ 12-15 c/ha. Ταυτόχρονα, διαπιστώθηκε ότι οι συνθήκες της Επικράτειας του Κρασνοντάρ δεν είναι κατάλληλες για βαμβάκι λόγω της υψηλής υγρασίας και των πλούσιων εδαφών. Η επικράτεια της Σταυρούπολης και η περιοχή του Αστραχάν αποδείχθηκαν πιο ευνοϊκές για την καλλιέργεια βαμβακιού. Σύμφωνα με τον Α.Ν. Abaldov σε αυτές τις περιοχές, περισσότερα από 300 χιλιάδες εκτάρια μπορούν να ληφθούν για βαμβάκι. Οι κτηνοτρόφοι έχουν εκθέσει πολύ πρώιμες ποικιλίες που καθιστούν δυνατή την καλλιέργεια βαμβακιού στην περιοχή του Βόλγκογκραντ, που είναι το βόρειο όριο της βαμβακοκαλλιέργειας στη Ρωσία.

Η μέση απόδοση ακατέργαστου βαμβακιού στον κόσμο είναι 2,3 t/ha, η υψηλότερη (πάνω από 4-4,5 t/ha) παρατηρείται στις ανεπτυγμένες χώρες όπου χρησιμοποιούνται σύγχρονες τεχνολογίες για την καλλιέργειά του - Αυστραλία, Ισραήλ, Κίνα. Είναι ενδιαφέρον ότι σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ουζμπεκιστάν, όπου η καλλιέργεια του βαμβακιού έχει μεγάλη οικονομική σημασία, η μέση απόδοση είναι κοντά στον παγκόσμιο μέσο όρο - 2,4-2,5 t/ha. Παρά τη χαμηλή απόδοση ινών βαμβακιού στο Ουζμπεκιστάν, αυτή η χώρα κατέχει ηγετική θέση στις εξαγωγές βαμβακιού.

Όπως μπορείτε να δείτε, το βαμβάκι είναι μια σημαντική καλλιέργεια που καταλαμβάνει τεράστιες εκτάσεις, τόσο στον κόσμο όσο και στη Ρωσία, το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν, το Τουρκμενιστάν, το Τατζικιστάν και το Αζερμπαϊτζάν.

Ωστόσο, είναι πάντα δελεαστικό να έχετε περισσότερη απόδοση από μία μονάδα επιφάνειας. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι η απόδοση σε αυτές τις χώρες είναι κάτω ή ίση με τον παγκόσμιο μέσο όρο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις χώρες της Κεντρικής Ασίας, όπου η αύξηση του πληθυσμού απαιτεί αύξηση της έκτασης με καλλιέργειες τροφίμων, ενώ ταυτόχρονα η ανάγκη εξοικονόμησης νερού για άρδευση, πράγμα που σημαίνει ότι είναι σημαντικό να έχουμε μεγαλύτερη απόδοση βαμβακιού από κάθε υπάρχον πεδίο.

Ένας τρόπος για να έχετε περισσότερες αποδόσεις βαμβακιού είναι να λάβετε επικονίαση από τις μέλισσες.

Τι δίνει η επικονίαση των καλλιεργειών βαμβακιού από τις μέλισσες;

 

Το βαμβάκι θεωρείται συνήθως αυτογονιμοποιούμενη καλλιέργεια. Ωστόσο, το βαμβάκι ανταποκρίνεται καλά στη διασταυρούμενη επικονίαση. Οι επικονιαστές μπορεί να είναι άγριες μέλισσες και μέλισσες, με τις άγριες μέλισσες να παίζουν ελάχιστο ρόλο στην επικονίαση λόγω του μικρού σωματικού τους μεγέθους. Επομένως, η κύρια θέση στην επικονίαση του βαμβακιού ανήκει στις μέλισσες.

Τι δίνει όμως η επικονίαση μελισσών των καλλιεργειών βαμβακιού;

Νωρίτερα, κατά τη σοβιετική εποχή, είχαν πραγματοποιηθεί μια σειρά από πειράματα, τα οποία έδειξαν τα ακόλουθα αποτελέσματα.

Με την καλή επικονίαση των λουλουδιών βαμβακιού από τις μέλισσες, το ποσοστό των ωοθηκών που πέφτουν μειώνεται κατά 18-19%, ο μέσος αριθμός των καρύδων ανά θάμνο αυξάνεται και το μέσο βάρος κάθε βλωμού αυξάνεται αισθητά. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι παρατηρήθηκε μείωση στο βάρος του κάλυκα, δηλαδή, ενώ μειώθηκε το βάρος των τμημάτων του άνθους που δεν σχετίζονται άμεσα με την αναπαραγωγή, το βάρος των σπόρων και των βολβών (ίνες), δηλαδή εκείνων των τμημάτων που είναι που σχετίζεται άμεσα με αυτό, αυξήθηκε .

Η απόδοση του βαμβακιού μπορεί να αυξηθεί ταυτόχρονα κατά 5-9 εκατοστά ανά 1 εκτάριο, το οποίο, ανάλογα με τις συνθήκες επικονίασης από τις μέλισσες βαμβάκι, ήταν 10,1 - 27,7% αύξηση στον αριθμό των πλήρους ράβδων. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, η αύξηση ήταν 11,2 εκατοστά ανά εκτάριο - 29,2%.

Όταν οι γονιμοποιημένοι βαμβακεροί κύπελλοι ωριμάζουν γρηγορότερα κατά 5-9 ημέρες και η ωρίμανση είναι πιο ομοιόμορφη.

Όταν γονιμοποιούνται από τις μέλισσες, η αντοχή των ινών αυξάνεται.

Με την καλή επικονίαση του βαμβακιού από τις μέλισσες, υπάρχει μια ελαφρά αύξηση στο μήκος και την παραγωγή της ίνας, καθώς και τραχύτητα των σπόρων.

Η χρήση μελισσών για επικονίαση βαμβακιού θα αποδειχθεί επίσης πιο αποτελεσματική στην καλλιέργεια σπόρων με βαμβάκι.

Σε γενικές γραμμές, μπορεί να σημειωθεί ότι ως αποτέλεσμα της επικονίασης από μέλισσες βαμβακιού, αυξάνεται ο αριθμός των σπόρων, καθώς και το βάρος τους (η μάζα των 1000 σπόρων είναι 2,7–7,83 γραμμάρια βαρύτερη), και επιπλέον, η ποιότητα των οι σπόροι είναι πολύ υψηλότεροι από ό,τι με την αυτο-γονιμοποίηση.

Με τη βοήθεια των μελισσών, χωρίς κανένα επιπλέον κόστος εργασίας, θα πραγματοποιηθεί ενδοποικιλιακή διασταύρωση φυτών, η οποία θα βελτιώσει την κληρονομικότητα και θα αυξήσει τη ζωτικότητα των απογόνων των σπόρων.

Ανάλογα με τις συνθήκες ύπαρξης και τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας, ο βαθμός διασταυρούμενης επικονίασης του βαμβακιού κυμαίνεται από 0 έως 100%. Ταυτόχρονα, διαπιστώθηκε ότι με επιπλέον διασταυρούμενη επικονίαση των ανθέων του, το αυγό γονιμοποιείται πλήρως, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η απόδοση και να βελτιώνεται η ποιότητα του ακατέργαστου βαμβακιού.

Οι σπόροι βαμβακιού που λαμβάνονται ως αποτέλεσμα της διασταυρούμενης επικονίασης διακρίνονται από την καλύτερη βλάστηση και τη ζωηρότητα της βλάστησης. Ταυτόχρονα, υπάρχει λιγότερη πτώση των μπουμπουκιών και των ωοθηκών, τα κουτιά ανοίγουν πιο φιλικά, και ως αποτέλεσμα, υψηλότερες αποδόσεις λαμβάνονται από σπόρους διασταυρούμενης επικονίασης από ό,τι από σπόρους που σχηματίζονται μετά από αυτογονιμοποίηση.

Με την παρατεταμένη αυτογονιμοποίηση του βαμβακιού, μετά από 2-3 χρόνια, αρχίζει μια μείωση της παραγωγικότητας των ποικιλιών, παρατηρείται εξασθένηση των φυταρίων και μετά από 4-5 χρόνια αυτογονιμοποίησης εμφανίζονται στείρα και ημι-στείρα φυτά. Η ποιότητα των σπόρων, υπό την επίδραση της επικονίασης από τις μέλισσες του βαμβακιού, αυξάνεται από χρόνο σε χρόνο.

Ο αριθμός των μπύκων που σχηματίστηκαν σε ένα φυτό μετά από τριετή επικονίαση βαμβακιού από τις μέλισσες ήταν κατά μέσο όρο 23-48% περισσότεροι από ό,τι σε φυτά τρίτης γενιάς που ελήφθησαν χωρίς επικονίαση από τις μέλισσες. Το βάρος των κουτιών, ξεκινώντας από την πρώτη γενιά, αυξάνεται. Στην τρίτη γενιά, η αύξηση αυτή είναι κατά μέσο όρο 20-27%.

Πώς να γονιμοποιήσετε το βαμβάκι με τις μέλισσες

Πυκνότητα μελισσών για επικονίαση βαμβακιού

Πιστεύεται ότι για καλή επικονίαση από τις μέλισσες χρειάζονται 5 οικογένειες μελισσών ανά 1 στρέμμα βαμβακιού. Σύμφωνα με το Γραφείο Εντομολογίας και Καραντίνας Φυτών στην Αριζόνα, που έγινε στα μέσα του εικοστού αιώνα, απαιτούνται έως και 12 αποικίες μελισσών ανά 1 εκτάριο βαμβακιού.

Πόσες μέλισσες χρειάζονται για την επικονίαση 1 εκταρίου βαμβακιού;

Η εμπειρία του Ουζμπεκιστάν στα μέσα του εικοστού αιώνα δείχνει ότι η πυκνότητα των 4,9 αποικιών μελισσών ανά 1 εκτάριο έδωσε αύξηση 4,5 εκατοστών ακατέργαστου βαμβακιού ανά 1 εκτάριο, η οποία ανήλθε σε αύξηση της απόδοσης κατά 20,9%. Η πυκνότητα των 6,6 αποικιών μελισσών ανά 1 στρέμμα έδωσε αύξηση 9,2 εκατοστών ακατέργαστου βαμβακιού ανά 1 στρέμμα, η οποία ανήλθε σε αύξηση της απόδοσης κατά 45,5%.

Ωστόσο, υπάρχουν και χαμηλότερες τυπικές πυκνότητες μελισσών για επικονίαση βαμβακιού. Έτσι, ο καθηγητής A. M. Kuliev πρότεινε 0,3-0,5 αποικίες μελισσών για εμπορικές καλλιέργειες και 0,5 - 1 αποικία μελισσών για αγροτεμάχια σπόρων. Ωστόσο, τέτοιες πυκνότητες φαίνεται να είναι πολύ μικρές για να εξασφαλίσουν αποτελεσματική επικονίαση του βαμβακιού. Προφανώς, αυτές οι πυκνότητες υπολογίστηκαν εστιάζοντας όχι τόσο στην υψηλής ποιότητας επικονίαση του βαμβακιού, αλλά στην απόκτηση αποδεκτής απόδοσης μελιού σε περίπτωση διέλευσης της επικονίασης του βαμβακιού από τις μέλισσες.

Σε χώρες του εξωτερικού, πολλοί συγγραφείς συμφωνούν ότι η επικονίαση από τις μέλισσες έχει θετική επίδραση στην απόδοση, αλλά δεν έχουν πραγματοποιηθεί πειράματα για τη βέλτιστη πυκνότητα των μελισσών σε χωράφια βαμβακιού. Επομένως, ας πούμε στην Αυστραλία, η πυκνότητα των μελισσών για επικονίαση βαμβακιού είναι 1 αποικία μελισσών ανά 1 εκτάριο.

Ποιες μέλισσες είναι καλύτερες για την επικονίαση του βαμβακιού

Προτάθηκε η προσέλκυση μελισσών με μακριά προβοσκίδα για την επικονίαση του βαμβακιού. Κατά κανόνα, οι μέλισσες με μακριά προβοσκίδα είναι γκρίζες ή κίτρινες καυκάσιες μέλισσες, οι οποίες όχι μόνο μπορούν να επισκέπτονται καλά τα λουλούδια βαμβακιού, αλλά και να ανέχονται καλά τις υψηλές θερμοκρασίες.

Πού να τοποθετήσετε τις μέλισσες για επικονίαση βαμβακιού

Όπως και με άλλες καλλιέργειες, ισχύει για το βαμβάκι ότι καθώς τα φυτά απομακρύνονται από την κυψέλη, η αποτελεσματικότητα της επικονίασης μειώνεται. Έχει αποδειχθεί πειραματικά ότι οι μέλισσες επισκέπτονται καλύτερα τα βαμβακερά άνθη σε ακτίνα έως και 50 m από την κυψέλη.

Όταν τα φυτά απέχουν 500 μέτρα από την κυψέλη, οι μέλισσες τα επισκέπτονται αδύναμα, και δεν υπάρχει σημαντική αύξηση της απόδοσης. Επομένως, κατά κανόνα, οι μέλισσες βγαίνουν στη μέση του χωραφιού ή τοποθετούνται κυψέλες σε μικρές ομάδες κατά μήκος της περιμέτρου του χωραφιού, σε διαστήματα 150 m.

Τα μελίσσια μεταφέρονται στο χωράφι μέχρι την έναρξη της ανθοφορίας και διατηρούνται μέχρι το τέλος της ανθοφορίας του βαμβακιού.

Όταν στήνουμε κυψέλες για επικονίαση βαμβακιού, δεν πρέπει να παραμελούμε μεθόδους μείωσης της επίδρασης της θερμότητας στις μέλισσες (σκίαση των κυψελών). Πρέπει να υπάρχει πηγή νερού κοντά ή οι κυψέλες πρέπει να είναι εξοπλισμένες με πότες εντός της κυψέλης, διαφορετικά η μάζα των μελισσών θα είναι απασχολημένη φέρνοντας νερό στην κυψέλη και όχι γονιμοποιώντας το βαμβάκι.

Χαρακτηριστικά της εκπαίδευσης των μελισσών για βαμβάκι

 

Κατά κανόνα, η εκπαίδευση των μελισσών για ενισχυμένες επισκέψεις στο βαμβάκι σύμφωνα με τη γενικά αποδεκτή μέθοδο, όταν τα άνθη του φυτού προστίθενται στο σιρόπι, δεν έχει θετικό αποτέλεσμα και δεν εκφράζεται σε επιπλέον επικονίαση βαμβακιού. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι, σέρνοντας κατά μήκος του εσωτερικού τοιχώματος της στεφάνης, οι μέλισσες δεν αγγίζουν τους ανθήρες και τα στίγματα.

Επομένως, ο αριθμός των μελισσών στα λουλούδια βαμβακιού αυξάνεται, αλλά η επικονίαση δεν αυξάνεται από αυτό. Διαπιστώθηκε ότι μόνο το 18,41% των επισκέψεων των μελισσών στο εσωτερικό του λουλουδιού οδηγεί σε διασταυρούμενη επικονίαση.

Επομένως, το έργο της ανάπτυξης ενός ρυθμισμένου αντανακλαστικού στις μέλισσες για να επισκεφθούν τους ανθήρες και τα στίγματα ενός λουλουδιού βαμβακιού δεν είναι τόσο απλό.

Για την αποτελεσματική εκγύμναση των μελισσών χρησιμοποιείται τροφοδοσία με σιρόπι σύμφωνα με την παρακάτω συνταγή.

Αντί για ολόκληρα άνθη, στο σιρόπι προστίθενται ανθήρες, κομμένοι με ξυράφι από 50 άνθη, οι οποίοι προστίθενται σε 100 γρ σιρόπι ζάχαρης που περιέχει 50 γρ ζάχαρη και 50 γρ νερό. Στο μέλλον, η διανομή σιροπιού στις μέλισσες για εκπαίδευση των μελισσών πραγματοποιείται σύμφωνα με τη γενική μέθοδο.

Αφού εκπαίδευσαν τις μέλισσες, πέταξαν στα λουλούδια βαμβακιού. Παράλληλα, οι μέλισσες ήρθαν σε επαφή με τους ανθήρες και καλύφθηκαν με γύρη βαμβακιού. Μη βρίσκοντας νέκταρ στους ανθήρες, οι μέλισσες άρχισαν να ψάχνουν εντατικά για τροφή, μετακινούσαν τις κεραίες τους στα πλάγια και σταδιακά κατέβηκαν στο νήμα του στήμονα. Ταυτόχρονα, το σώμα των μελισσών ήταν όλο και περισσότερο καλυμμένο με γύρη. Στο τέλος, μη βρίσκοντας νέκταρ, πέταξαν σε άλλο λουλούδι βαμβακιού.

Αυτό το κόλπο βασίζεται στη γνώση ότι κάθε μέρος του λουλουδιού έχει το δικό του ξεχωριστό άρωμα, κάτι που κάνει την εκπαίδευση των μελισσών επιτυχημένη.

Επίσης καλό αποτέλεσμα είναι η εκγύμναση των μελισσών με τη βοήθεια σιροπιού με την προσθήκη στίγματος από άνθη βαμβακιού.

Φτάνοντας στο λουλούδι, οι μέλισσες κάθονται απευθείας στο στίγμα, στη συνέχεια μετακινούν τις κεραίες τους προς τη μία κατεύθυνση και την άλλη και σταδιακά κατεβαίνουν προς τα κάτω στο νήμα του στήμονα. Ταυτόχρονα, ολόκληρο το σώμα της μέλισσας καλύφθηκε με γύρη. Έχοντας κατέβει στη βάση του λουλουδιού, οι μέλισσες μετακινούν τις κεραίες τους και στη συνέχεια κολλούν την προβοσκίδα τους στα νέκταρα.

Κατά την εφαρμογή μιας τέτοιας εκπαίδευσης (τάισμα με σιρόπι με μυρωδιά ανθήρων και στίγματα), οι μέλισσες επικονιάζουν καλά τα άνθη του βαμβακιού, γεγονός που επιτρέπει την αύξηση της ποσότητας των ινών βαμβακιού κατά 35 - 40%.

Χαρακτηριστικά παρασκευής και επικονίασης βαμβακιού από μέλισσες

Κατά την προετοιμασία των αποικιών μελισσών για επικονίαση βαμβακιού, είναι σημαντικό να διατηρούνται σε κατάσταση λειτουργίας. Έτσι, στα τέλη Απριλίου, οι κήποι τελειώνουν την ανθοφορία και τα βότανα στεγνώνουν και η θερμοκρασία ανεβαίνει στους 35 - 40 C, και αυτό διαρκεί περισσότερο από ένα μήνα πριν την έναρξη της ανθοφορίας του βαμβακιού. Δηλαδή, μια περίοδος μη ανθοφορίας 30-45 ημερών προκαλεί εξασθένηση της δύναμης των οικογενειών. Οι οικογένειες πρέπει να μεταναστεύσουν ή να σπείρουν φυτά μελιού κοντά σε σταθερό μελισσοκομείο. Αυτό θα κρατήσει τις οικογένειες σε κατάσταση λειτουργίας μέχρι την έναρξη της επικονίασης βαμβακιού.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όταν οι μέλισσες επικονιάζουν άλλες καλλιέργειες, μία από τις μεθόδους για την αύξηση της δραστηριότητας επικονίασης των μελισσών είναι η επιλογή πλαισίων με ψωμί μελισσών και η εγκατάσταση παγίδων γύρης. Στην περίπτωση της επικονίασης του βαμβακιού, δεν είναι όλα τόσο απλά. Οι μέλισσες δεν κουβαλούν πάντα βαμβάκι. Η αυξημένη επικονίαση του βαμβακιού από τις μέλισσες οφείλεται στο γεγονός ότι ο κεφαλοθώρακας τους είναι απλά διάσπαρτος με γύρη και αυτό λειτουργεί εξαιρετικά για την επικονίαση του βαμβακιού, αλλά δεν σχηματίζουν πάντα έναν επικονιαστή που μπορεί να αφαιρεθεί με μια παγίδα γύρης. Αυτό οφείλεται στις ιδιαιτερότητες της ίδιας της γύρης, σε ορισμένες ποικιλίες βαμβακιού, είναι μεγάλη και αιχμηρή, που δεν επιτρέπει στις μέλισσες να σχηματίσουν γύρη, σε άλλες ποικιλίες βαμβακιού, η γύρη είναι μικρή και οι μέλισσες σχηματίζουν εύκολα γύρη.

Επομένως, αυτή η τεχνική - η επιλογή πλαισίων με ψωμί μελισσών και η εγκατάσταση παγίδας γύρης, μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε εκείνες τις ποικιλίες βαμβακιού στις οποίες οι μέλισσες έχουν την ευκαιρία να σχηματίσουν γύρη μελισσών. Στην περίπτωση της επικονίασης ποικιλιών βαμβακιού, όπου οι μέλισσες δεν μπορούν να σχηματίσουν επικονιαστή, τα συμπληρώματα πρωτεΐνης θα είναι χρήσιμα για την υποστήριξη της ανάπτυξης αποικιών μελισσών.

Κίνδυνοι για τις μέλισσες κατά την επικονίαση βαμβακιού


Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της επικονίασης βαμβακιού από τις μέλισσες είναι η ανάγκη λήψης μέτρων για τη διάσωση των μελισσών από τη δράση των χημικών επεξεργασιών πεδίου. Σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντικό να δημιουργηθεί επικοινωνία μεταξύ του μελισσοκόμου και του κτηνοτρόφου για να λαμβάνει έγκαιρα πληροφορίες για μελλοντικές θεραπείες, ώστε ο μελισσοκόμος να έχει χρόνο να απομονώσει τις μέλισσες για αρκετές ημέρες ή να τις μεταφέρει σε ασφαλές μέρος.

Υπάρχουν επίσης ευκαιρίες για ολοκλήρωση χημικών επεξεργασιών πριν από την άνθηση του βαμβακιού.

Комментариев нет:

Отправить комментарий