пятница, 19 мая 2023 г.

Как да опрашваме грозде с пчели

Опрашване на грозде от пчели

Как да опрашваме грозде с пчели


Лозята заемат огромни площи в света, особено много лозя в страни като Гърция, България, Италия, Испания, Франция, Румъния, Централна Азия, Китай, Австралия, Чили, САЩ и много други страни. Възможно ли е гроздето да се опрашва с пчели? Какъв е ефектът от пчелите, опрашващи гроздето? Какво трябва да имате предвид, когато пчелите опрашват гроздето.

...


.

...


Опрашване на грозде с пчели или изкуствено опрашване?

 

По правило никой не води пчелите в лозята. Смята се, че гроздето е растение, което се опрашва от вятъра и може да се справи и без опрашители. Въпреки това, изкуственото опрашване на гроздето е широко разпространено сред лозарите. Тъй като периодът на цъфтеж на гроздето е кратък, само 7-10 дни, а доброто, висококачествено опрашване на гроздето може да бъде предотвратено от тихо време, мъгли и дъждове, опрашителите, включително пчелите, често пренебрегват гроздето поради факта, че други цъфтят през този период.добри медоносни растения.

За изкуствено опрашване на грозде производителите използват пухени якета, вентилаторни пръскачки и множество други устройства.

Особено често е необходимо да се извършва изкуствено опрашване на сортове грозде, които са склонни към отделяне на яйчниците и граховите плодове, сред които са класическите сортове грозде като Саперави, Ризлинг, Шасла и много други. Освен това има сортове грозде, които се нуждаят от опрашване с прашец от друг сорт грозде (чауш и други). Следователно можем да заключим, че изкуственото опрашване е свързано с големи разходи за труд и не осигурява ефективно опрашване и не може да замени опрашването на гроздето от насекоми, включително медоносни пчели.

Опит за опрашване от пчели на грозде


В момента има информация за опрашването на грозде от пчели в Молдова, Украйна, Крим, Кавказ, Казахстан и Узбекистан.

По едно време в Закарпатието бяха проведени експерименти за използването на пчели за опрашване на грозде.

Опрашването от пчелите е извършено от 2 сорта Nimrang и Muskadel.

Резултатите от експериментите са както следва, храстите Nimrang без опрашване от пчели имат следните резултати.

Без опрашване 100 зрънца тежат 166,6 g, а теглото на 1 гронка е средно 180 g.

При изкуствено опрашване теглото на 100 зрънца се увеличава до 170,5 g, а теглото на тоста се увеличава до 290,5 g.

В случай на опрашване от пчели, теглото на 100 зрънца се увеличава до 185,7 g, а теглото на филията до 325,1 g.

Резултатите от проведените опити върху сорта Мускадел показаха следните резултати.

Теглото на 100 зрънца без опрашване е 47,2 g, а теглото на тоста е 85 g.

При изкуствено опрашване теглото на 100 зрънца е 69 g, а теглото на тоста е 120 g.

При опрашване на лозови храсти от пчели теглото на 100 зрънца е 90 g, а теглото на филията е 145 g.

Така, когато гроздето се опрашва с помощта на пчели, теглото на гронка почти се удвоява.


Как да увеличим посещаемостта на пчелите от лозов цвят


В същото време, за да се увеличи посещаемостта на гроздовите съцветия от пчелите, те бяха хранени с ароматизиран захарен сироп. За приготвянето му в охладения сироп се потапят гроздови съцветия. За едно пчелно семейство дневно се консумират по 2 съцветия грозде и 200 г захар. Семействата бяха хранени по време на 10 дни цъфтеж на гроздето.

Също така в Казахстан бяха проведени експерименти за опрашване на грозде от пчели. Експериментите са проведени върху сортове грозде като Саперави и Нимранг. Броят на пчелите за опрашване е 3,1-3,5 пчелни семейства на 1 хектар лозе.

Беше отбелязано, че в райони, където няма пчели и не е извършено изкуствено опрашване, в най-голяма степен са отбелязани отделяне на яйчника, смачкване на плодове и ниска производителност.

Особено беше подчертано, че в съцветията, които се опрашват от пчелите, броят на плодовете е малък, но те са големи, поради което добивът се увеличава, в някои случаи с един път и половина.

По този начин добивът на сорта Saperavi без опрашване от пчели е 102,6 центнера, а след опрашването е 142,6 центнера, т.е. с 38% повече.

В случай на опрашване на грозде Nimrang от пчели, в условията на региона на Южен Казахстан, добивът на грозде се увеличава с 48%. (17)

По този начин опрашването на гроздето от пчелите допринася за увеличаване на добива на грозде. Не по-малко важно е, че след опрашването от пчелите, отделянето на яйчника намалява и масата на плодовете се увеличава, така че гроздето от трапезни сортове ще има по-търсен вид, което ще се отрази благоприятно на последващата продажба на грозде.

Характеристики на опрашване на грозде от пчели

На какво трябва да обърне внимание един пчелар и фермер, когато опрашва гроздето от пчелите?

От характеристиките на опрашването на грозде от пчелите могат да се разграничат следните точки.


  • Лозовият цвят произвежда малко нектар, но произвежда цветен прашец, който пчелите с готовност събират, лозовият цвят има приятен аромат, който привлича пчелите.
  • Пчелите охотно посещават места, дори много отдалечени от пчелина, ако цъфтят преди останалата част от лозето.
  • За да привлечете повече пчели към гроздето, използвайте ароматизирана горна превръзка. В този случай използвайте Сиропът се използва в концентрация 1:1 или 1:2, 200-400 g на пчелно семейство, веднъж дневно, като на 1 литър сироп се добавят 10 съцветия, съцветията се добавят към охладения сироп.
  • Използван е методът на белтъчното гладуване на пчелите, което ги принуждавало по-често да посещават лозовите цветове за събиране на прашец.
  • Освен това, ако наблизо цъфтят медоносни растения, които привличат пчелите, заедно с ароматизирана горна превръзка, на пчелите се дава отхвърляща горна превръзка, която представлява 50% калциев хлорид, влят в цветовете на растения, които най-много отвличат вниманието на пчелите от гроздето. Храната за отхвърляне се дава едновременно със стимулиращата храна, но в различна хранилка.
  • Също така е важно да се гарантира, че през периода на цъфтеж на гроздето няма третирания срещу болести и неприятели, което се отразява негативно на пчелите.
  • При необходимост от кръстосано опрашване на гроздето. В този случай сиропът за обучение на пчели се приготвя с помощта на цветовете на онези сортове грозде, които трябва да бъдат опрашени. Например, ако е необходимо кръстосано опрашване на такива сортове грозде като Чауш и Шасла, тогава към сиропа се добавят съцветия от Чауш и Шасла, като се получава сироп с две миризми.
  • Като норма за ефективно опрашване на гроздето от пчелите е възможно да се приеме изнасянето на 2-4 пчелни семейства на декар грозде.
  • Кошерите се поставят така, че пчелите да летят по редовете и отдолу нагоре. За по-пълно покритие на големи лозови насаждения пчелните кошери могат да бъдат разпределени на отделни точки по периметъра на цялото поле. Освен това лозята са разделени на квартали, като има възможност за каране на коли и поставяне на кошери, както в центъра на лозето, така и по краищата.


Характеристики на разположението на пчелите в близост до лозето


Пчеларите трябва да се съобразят и с още няколко неща, които не са свързани с опрашването на гроздето, но трябва да се съобразят, ако пчелинът им се намира до лозето.

Забелязани са случаи, когато по гроздето се образува медена роса, като в този случай пчелите могат дори да спрат събирането на мед от цъфтящи медоносни растения и да преминат към събиране на медена роса по гроздето.

Пчелите, като правило, не могат сами да хапят през кожата на гроздето и затова са безразлични към плодовете. Но това е само докато кожата на гроздето е цяла. Ако кожата на гроздето е повредена от оси, стършели, птици, градушка, внезапен дъжд, пчелите много охотно посещават гроздето, за да събират сок. В същото време производителите отбелязват такава характеристика, че пчелите вземат сок от повредените плодове и предотвратяват появата на гъбични заболявания на щипките. В тези случаи се отбелязва, че гронкът остава здрав и цял, а от повреденото зрънце остават само кората и семките. В случаите, когато в лозето няма пчели, има случаи, когато болестта, която се появи върху повредените плодове, се разпространява в цялото поле, което значително намалява добива.

Тези точки трябва да бъдат взети под внимание от пчеларите, за да организират зимуването, така че медът, събран от медена роса или гроздов сок, да не остава в кошерите. Такъв мед не се счита за естествен, желателно е да се изпомпва напълно и да се дава на пчелите захарен сироп като зимна храна.


Комментариев нет:

Отправить комментарий