вторник, 16 мая 2023 г.

Как да опрашим ябълково дърво с пчели

Характеристики на опрашване на ябълкови дървета от медоносни пчели 

Как да опрашим ябълково дърво с пчели

Ябълката е основната овощна култура у нас, както и в цяла Европа и извън нея. Така например в Беларус почти 80% от площта на насажденията с плодове и ягодоплодни е площта, заета от ябълкови дървета.

...


.

...


Характеристики на ябълково цвете

Цветовете на ябълката са двуполови, близалцето узрява 2-3 дни по-рано от прашниците. Продължителността на живота на едно цвете, в зависимост от сорта, е 4-8 дни. Медопроизводителността и степента на самостерилност варират значително в зависимост от сорта и външните условия. Повече от 80% от ябълковите дървета, отглеждани на територията на бившия СССР, са напълно или частично самобезплодни (самобезплодни) и само около 20% са самоплодни (самоплодни). При кръстосано опрашване от пчели дори самоплодните сортове дават повишен добив на по-качествени плодове, захарността се увеличава с около 1%, а киселинността намалява с 0,2-0,8%.

Значението на опрашването на ябълкови дървета

При недостатъчно опрашване на цветята на ябълковото дърво се наблюдава голямо падане на образуваните яйчници, а узряването на плодовете, независимо от местоположението им върху короната на дървото, е бавно и със значително закъснение. Самите плодове са предимно дребни, недоразвити, с неправилна форма и различни наранявания.

Пълното опрашване на ябълкови дървета от пчели има изключителен ефект върху добива на овощната градина, количеството и качеството на семената; природата, размерът, жизнеспособността, кълняемостта на семената и т.н. се увеличават значително и когато се сеят семена, разсадът от тях се оказва по-доброкачествен и разсадът се развива по-мощен и устойчив.

В допълнение към ефекта на протегиния, някои сортове ябълкови дървета се характеризират с неравномерно съотношение на дължината на стила на плодника и тичинките, което може да повлияе на процеса на опрашване. Без помощта на насекоми прашецът не може да кацне върху близалцето на плодника си.

Опрашване от пчели

Особено голямо е значението на пчелите за опрашване на големи промишлени насаждения от ябълки, по-специално палметни овощни градини, в които екологията на растеж и опрашване на ябълкови дървета се е променила качествено. Високата гъстота на засаждане на дървета, съдържанието на угар в овощните градини, широкото използване на пестициди, всичко това рязко намали броя и видовия състав на дивите опрашители, така че медоносните пчели са основните опрашители за такива градини. В съвременните условия дивите опрашители не са в състояние да осигурят ефективно опрашване на градини.

В условията на Беларус, като правило, ябълковите дървета цъфтят през третото десетилетие на май и масовият цъфтеж на ябълковите дървета продължава пет до шест дни.

Пчелите най-активно посещават онези сортове ябълкови дървета, които произвеждат най-голямо количество захар на ден.

Как да накараме пчелите да опрашват ябълковите дървета

За да привлечете пчелите към сортове ябълкови дървета, които произвеждат малко захар в нектара, можете да използвате метода за обучение на пчели. Състои се в това, че в захарния сироп се добавят цветове от точно този сорт, който се нуждае от допълнително опрашване и се раздават на пчелните семейства.

Ако е необходимо да се привлекат пчели към два взаимно опрашвани сорта ябълкови дървета, тогава пчелите се хранят с ароматизиран захарен сироп, като се редува ароматизирането на сиропа с цветя от един или втори клас.

Колко пчели са необходими за пълно опрашване на ябълкови дървета

За нормалното опрашване и оплождане на цветовете на ябълката са необходими 4-10 пъти посещения от пчели на всеки цвят.

Най-големите плодове се получават от първите цветя, следователно, за опрашването на ябълковото дърво от пчелите, пчелинът трябва да бъде изваден в самото начало на цъфтежа.

Ако градината е стара, по дърветата се образува голям брой цветя, в такива случаи нормата на пчелите за опрашване е една пчелна колония на 2 хектара градина, което може да осигури работата на 4-9 пчели за всеки хиляди цветя, което е достатъчно за добра реколта.

Ако градината е млада, по правило броят на цветята в нея е ограничен и в този случай трябва да се поставят три или четири семейства пчели на хектар и те са в градината през целия период на цъфтеж.

Като правило, по време на периода на цъфтеж на ябълковото дърво, пчелите охотно посещават цветята му и не обръщат много внимание на конкуриращите се медоносни растения.

Как да контролираме качеството на опрашване от пчели на ябълкови дървета

За да контролират гъстотата на опрашителите, те използват наблюдението колко пчели работят за 1000 ябълкови цвята. 13-17 пчели на 1000 цветя от ябълково дърво могат да осигурят образуването на 9,4-10,1% от полезния яйчник и да осигурят добив от 318-449 центнера на хектар.

За опрашване на ябълкови дървета в модерни промишлени овощни градини от интензивен тип оптималният брой пчелни колонии се определя в размер на 2 пчелни колонии на 1 хектар от площта на овощната градина.

Характеристики на опрашване от пчели на ябълкови дървета

Силните пчелни колонии се използват за опрашване в градините, слабите колонии работят много по-зле за опрашване.

Кошерите в ябълковите градини се поставят така, че до най-отдалечения край на градината да остават не повече от 500-600 м. Препоръчително е да се поставят групи от кошери така, че да се организира противоопрашване. В същото време групи от кошери се поставят на разстояние не повече от 1 km един от друг.

Използването на пчелин в ябълкова овощна градина може да осигури ниво на рентабилност от 124,4%.


Комментариев нет:

Отправить комментарий