вторник, 19 июля 2022 г.

Медоносно растение молдавска маточина

Медоносно растение молдавска маточина

снимка на медоносно растение молдавска маточина

Молдавска маточина е широко разпространено растение, което се среща в Евразия и Северна Америка. Молдавската маточина като медоносно растение е отлично растение, в същото време е лечебно, етеричномаслено и фуражно растение. В много страни молдовската маточина се отглежда от фермери, а също и пчеларите обичат да засаждат молдовската маточина като медоносно растение до пчелина. В тази статия ще разгледаме молдовската маточина като медоносно растение, как е полезна за пчелите, както и ползите от нея за хората. Прочетете до края, ще бъде интересно.


Съдържание

  • Как изглежда медоносното растение молдавска маточина
  • Как цъфти молдовската маточина
  • Къде расте молдовската маточина - от каква почва се нуждае молдовската маточина
  • Медоносно растение молдовската маточина или не
  • Молдовската маточина като медоносно растение или молдовската маточина продуктивност на мед
  • Защо иначе медоносното растение молдовската маточина е важно за пчелите
  • Медоносно растение туркестански маточина
  • Медоносно растение маточина като етеричномаслено растение
  • Молдовското маточина медоносно растение като лечебно растение
...
...

Как изглежда медоносното растение молдовска маточина

Медоносното растение или матерната луга на молдовската маточина (латинско име Draeocephalum moldavicum L.) има много имена, например: турски лимонов балсам, натъртване, молдовска драконова глава, във Франция се нарича la melisse de turque и молдовски балсам, в Германия - Melisse de Moldavien , английското име е Moldavian dragon's-head.

Медоносното растение молдовска маточина е едногодишно етерично-маслено растение, което достига височина от 15 - 95 см, в зависимост от почвата и климата, има право четиристенно стъбло, прости срещуположни листа, назъбени листа по краищата.


Как цъфти молдовската маточина

Снимка на молдовската маточина на медоносно растение

Медоносното растение молдовска змия има синьо-виолетови цветя, понякога има бели цветя, цветята са събрани в половинки, подобни на вихри, с които завършват стъблата.

Отбелязва се, че медоносното растение молдовска маточина, което има бели цветя, произвежда много повече нектар от молдовската маточина със сини цветя. Ето защо самите пчелари могат да изберат растенията молдавска маточина като медоносно растение, като се съсредоточат върху белите цветя, за да увеличат медоснабдяването на пчелина.

Цъфтежът на молдовската маточина върви отдолу нагоре по протежение на съцветието.

Кога цъфти молдовската маточина? Молдавската маточина цъфти през юли, август и по-късно. Дава нектар дори през септември.

Венчето двуусто синьо-виолетово, рядко бяло. Дължина на венчето 20-32 мм.

Чашката е почти наполовина по-дълга. Четири от тичинките са разположени под горната устна на венчето, две от тях са дълги, леко издадени извън горната устна, а две са къси. Яйчникът е четириделен. Колоната е в непосредствена близост до горната устна. Стигмата е разположена над чифт дълги тичинки. Нектарникът обгражда яйчника и има туберкули от страната, съседна на долната страна на венчето. Най-голямо количество нектар се отделя през периода от отварянето на прашниците до пълното разгръщане на близалцата.

Горната част на венчето е силно разширена и позволява на пчелата да проникне дълбоко в цвета в търсене на нектар. Медоносната пчела се потапя почти до половината в разширената част на венчето, докосвайки прашниците и близалцето с гърба и крилата си.

При благоприятни метеорологични условия нектарът се отделя обилно и изпъква в разширената част на венчето под формата на лека, лъскава капка.

В допълнение към обичайната форма на молдовската маточина със синьо-виолетови цветя и тетраедрично стъбло, има и други форми.

Къде расте молдовската маточина - от каква почва се нуждае молдовската маточина

Медоносно растение молдовската маточина снимка

Медоносното растение молдавска маточина е непретенциозно и, както показва опитът, расте на почти всяка почва. Но най-доброто за него са гъсти глинести или песъчливи черноземи със значително количество хумус. Леките песъчливи или подзолисти почви са по-малко подходящи за него.

Подзолистите почви са неблагоприятни за молдовската маточина, тъй като те бързо плуват, уплътняват се и образуват кора след дъжд. молдовската маточина се справя добре в ниски, влажни, но не влажни зони. В културата изисква внимателно плевене и разхлабване на разстоянието между редовете.

Медоносно растение молдовската маточина  или не

Много пчелари имат въпрос дали молдовската маточина е медоносно растение или не? На този въпрос може да се отговори, че медоносното растение молдавска маточина е много добро.

Молдовската маточина като медоносно растение расте в Беларус, Русия, Украйна, Полша, Молдова, Румъния, Унгария, България, Сърбия, Казахстан и други страни.

Молдовската маточина  като медоносно растение или продуктивност на молдовската маточина мед

медоносно растение молдовската маточина снимка

Молдовската маточина като медоносно растение е прекрасно растение, пчелите го посещават охотно през целия ден. Пчелите събират нектар и цветен прашец от цветята на молдовската маточина.

Производителност на медоносни растения молдовската маточина . Каква е медопроизводителността на молдовската маточина? Молдовската маточина произвежда голямо количество нектар, в неблагоприятна година превъзхожда фацелията по отношение на продуктивността на меда. Молдовската маточина  е в състояние да отделя нектар не само в неблагоприятни години, но и през есента.

Производството на мед от молдовската маточина може да варира в зависимост от метеорологичните условия , грижи за почвата и растенията. Едно цвете на молдавска маточина произвежда 2 mg нектар.

Различни изследвания дават различна медопроизводителност на молдавска маточина.

Количеството захар в нектара на молдовската маточина достига 180 - 200 кг на хектар.

Медопродуктивността на молдавска маточина може да достигне 350-400 кг мед от 1 хектар. Посочва се, че продуктивността на меда постепенно се увеличава от северните райони към южните.

Трябва да се отбележи, че грижите са важни за отделянето на нектар от молдавска маточина. Молдавска маточина произвежда 20-25% повече нектар при добри грижи в сравнение със самосевките.

Молдавска маточина нектар е прозрачен, съдържа голямо количество захари и има лек аромат на лимон.

Колко дълго молдовската маточина цъфти като медоносно растение? Периодът на цъфтеж на молдовската маточина като медоносно растение е 34-43 дни.

Какво друго е важно за пчелите медоносното растение молдовската маточина (H3)

За пчеларството молдовската маточина е интересна с това, че е в състояние да отделя нектар дори в сухи години, в такива години периодът на цъфтеж на молдовската маточина е по-дълъг. Въпреки това, той надеждно освобождава нектар дори при суша, която все повече посещава пчелините.

молдовската маточина цъфти същия брой дни след сеитбата. От засяването на семена до цъфтежа минават около 90 дни. Следователно, в райони в близост до пчелина, може да се засява за 2-3 срока и молдовската маточина като медоносно растение стабилно ще отделя нектар. Интервалът между засяването на следващата партида семена се взема 2-3 седмици, в този случай можете да удължите потока на мед до септември. Така молдовската маточина медонос ще запълни периода, когато няма медоносни растения.

За сеитба в близост до пчелина, молдовската маточина като медоносно растение е необходимо да се култивира добре почвата, семената се засяват на дълбочина 1,5-2 см, в размер на 5 кг семена на 1 хектар. Трябва да се помни, че семената от молдавска маточина бързо губят способността си за покълване, така че трябва да бъдат проверени преди сеитба. Като се има предвид, че липсата на плевели оказва голямо влияние върху медопроизводителността на молдовската маточина, препоръчително е да я засадите в редове с широко разстояние между редовете, така че да е удобно да се обработва чрез премахване на плевелите.

Медоносно растение Туркестанска маточина

Сред по-малко известните видове маточина се споменава туркестанският маточина D. ruprechti L., който расте в Средна Азия. Маточина  е многогодишен храст с добра зимоустойчивост, който достига височина до 50 см. Цветовете на маточина са лилави или лилави.

Този вид маточина се използва широко в САЩ, където туркестанската маточина се използва като медоносно растение. Според изследването на О. Парк (САЩ) нектарът от маточина съдържа от 30 до 40% захар и самият мед с добро качество. Пчелите са много склонни да посещават маточина цветя, за да събират нектар.

Този вид маточина цъфти след детелина и цъфти дълго време, до студено време. маточина цъфти от юли до октомври. На едно място маточина расте до 2-3 години или повече. Невзискателен е към почвата.

По този начин медоносното растение маточина  може да бъде въведено в културата като много зимно издръжливо и непретенциозно многогодишно растение, което има дълъг период на изобилен цъфтеж. Медоносното растение маточина може да се засее в райони в близост до пчелини, както и на празни места. В САЩ бяха проведени експерименти, при които първоначално бяха засадени малки семена от маточина за получаване на разсад. Когато разсадът достигна височина от 12 - 15 см, те бяха засадени на празни места и в близост до пчелини, след което маточина се разпространи, активно заемайки празни места, маточина е особено склонна да се засели на поляни и покрай пътища.


Медоносно растение молдавска маточина като етеричномаслено растение

Молдовската маточина  често се отглежда като етерично-маслено растение, тъй като всички части на молдовската маточина съдържат етерично масло. Максималното количество от които се наблюдава във фаза на пълен цъфтеж.

Етеричното масло от молдавска маточина е прозрачна течност със светложълт цвят с миризма на лимон, съдържа цитрал (25-70%). В допълнение, маслото от молдавска маточина съдържа гераниол (30%), тимол, нерол (7%) и други съединения.

Въпреки това, след производството на цитрал от масло от кориандър линалол, промишлената употреба на Молдавска маточина е намаляла. Но молдовската маточина  продължава да бъде култура, която се използва в кулинарията.

В кулинарията молдовската маточина  се използва прясна и сушена, като подправка за овкусяване на първи и втори месни, зеленчукови и рибни ястия, салати, използва се за мариноване на домати и краставици, приготвяне на компоти, чайове, квас. При производството на консерви молдовската маточина  се използва вместо маточина, за приготвяне на пикантни смеси, замествайки бахар и черен пипер в тях. В билковите смеси молдовската маточина се съчетава добре с девесилът и мащерката.

Молдавски маточина медонос като лечебно растение

Много видове молдавска маточина са лечебни растения, но молдовската маточина е намерила най-голямо приложение в народната медицина. Медоносното медоносно растение е добро лечебно растение, което има същите свойства като маточината. Молдовската маточина  се използва като болкоуспокояващо, okuchayuschee, антиконвулсант, използван за подобряване на апетита и засилване на дейността на храносмилателните органи.

В народната медицина молдовската маточина се използва като запарка или компрес.


Комментариев нет:

Отправить комментарий