воскресенье, 24 июля 2022 г.

Медоносно растение градински чай

 Медоносно растение градински чай

Градински чай като медоносно растение

В света има много видове градински чай, които растат в Европа и Азия, всички видове градински чай са добри медоносни растения. Градинският чай е медоносно растение за бедни почви и за райони, които често се посещават от суши. Градински чай като медоносно растение е достоен за разширяване на културите си в близост до пчелина. В крайна сметка медът от градински чай е с много добро качество.

Съдържание

  •     Степно медоносно растение градински чай
  •     Медонос базилик конский
  •     Медоносно растение салвия дъб
  •     Медоносно растение градински чай
  •     Медоносно растение градински чай
  •     Средиземноморско медоносно растение салвия
  •     Салвия ливадно медоносно растение


... ...


...

Степно медоносно растение градински чай

Степно медоносно растение градински чай

Салвията медоносно растение ли е? Mедоносен cтепен градински чай (Salvia tesquicola Klok et Pobed) е многогодишно космат медоносно растение без жлезисти власинки. Стъблените листа на степния градински чай многобройни, продълговато-ланцетни, набръчкани, назъбени. Съцветието на градинския чай е с форма на клас, по ръба на белите ресничести цветя са синьо-виолетови, по-рядко розови. В Украйна в по-голямата си част степният градински чай расте в степта, по-рядко в горската степ.

Степният градински чай цъфти в началото на юни-август за 38-40 дни.

Степният градински чай като медоносно растение е много добро растение. Пчелите събират основно нектар от цветовете на салвия. Един цвят от степна салвия отделя до 1,161 mg захар в нектара. Медопроизводителността на степния градински чай е 120-130 кг захар на 1 хектар.


Медонос базилик конский

Медонос базилик конский

Медоносно растение салвия дъб

Дъбовият градински чай като медоносно растение е отлично растение. При големи горещини пчелите върху цветовете на дъбовата салвия не само работят, но директно се къпят в нектар. Следователно въпросът дали салвията е медоносно растение е неуместен.

Медопроизводителността на дъбовата салвия е 172 - 200 кг мед на хектар. За да се разшири медоносната база, салвията трябва да се засади в началото на пролетта. Пчелите носят много прашец от дъбовата салвия.

Медоносно растение градински чай

Медоносно растение градински чай, цветята му имат уникален аромат. Пчелите от градински чай събират до 7 кг мед на ден, но могат да бъдат палави, след слаб дъжд събирането на мед от градински чай спира. Медоносното растение градински чай може да се засажда от фермерите като етеричномаслено растение.

Медоносно растение градински чай

Отлично медоносно растение, лечебен градински чай. На лечебното растение градински чай пчелите работят от зори до здрач. градински чай като медоносно растение не се страхува от топлина. Пчелите от лечебния градински чай събират до 4 кг мед на ден. Медоносното растение градински чай може да се засажда от фермерите като етерично-маслено растение. Медът не кристализира дълго време, на студено може да стои течен много дълго време до пролетта.

Средиземноморско медоносно растение салвия

Друг интересен вид расте в Крим и на Балканите, средиземноморската салвия, расте в планините, а пчелите активно посещават цветята на салвията.

Салвия ливадно медоносно растение

Ливадната салвия като медоносно растение е ценен за пчелите, защото може да расте в сухи ливади и да дава нектар на пчелите по време на суша. ливадната салвията медоносно растение ли е? Ливадният салвия като медоносно растение, чиито цветове отделят обилен нектар и са добре посещавани от пчелите. Пчелите, освен нектар, събират жълт прашец. В степта, горската степ и по-рядко в Полисия на Украйна ливадната салвия като медоносно растение расте в ливади, в степта, гъсталаци от храсти, по ръбовете на горите. Ливадният салвия цъфти в края на май - началото на юли за 40-45 дни, ливадният салвия е добро медоносно растение. Един цвят ливадната салвия произвежда средно 0,80 mg захар в нектар на ден. Медопродуктивността на ливадния салвия от 1 ха непрекъсната сеитба е 100-250 кг.


Комментариев нет:

Отправить комментарий