воскресенье, 24 июля 2022 г.

Конски босилек медоносно растение

Конски босилек медоносно растение

Конски босилек медоносно растение

Салвията (Градински чай, Салвия, Какула, Конски босилек) е едно от най-ценните медоносни растения, смята се, че като медоносно растение градинският чай е най-мощното растение от всички други видове градински чай.

Съдържанието

  • Описание на медоносното растение конски босилек
  • Къде расте медоносното растение конски босилек?
  • Градински чай като медоносно растение
  • Производителност на мед от салвия
  • Отглеждане на салвия навирен или
  • Други употреби на конски босилек


...

...

Описание на медоносното растение конски босилек 

Латинско наименование на конски босилек - Salvia verticillata L.

Салвия е многогодишно растение от семейство Lamiaceae, високо от 20 до 100 см. Коренът на конски босилек е мощен, дървесен. Стъблото на конски босилек е просто или разклонено, космат. Листата на салвията са яйцевидни или сърцевидни. 

Къде расте медоносното растение конски босилек? 

Цветовете на конски босилек са люляково-розови или виолетово-сини, подредени на връвчета. Градински чай расте като медоносно растение в сухи ливади, близо до жилища и стопански постройки, по железопътни линии и магистрали, по насипи. 

Градински чай като медоносно растение

Градинският чай е медоносно растение за южните райони, расте добре и произвежда мед в Молдова, Украйна, южната част на Русия, Полша, балканските страни. Среща се в големи количества по далматинското крайбрежие на Хърватия, както и в Черна гора, по слънчевите, варови склоновете. Освен там, билката се отглежда още в Албания, Унгария, Германия и Франция. В България вирее из цялата страна, като диворастящо и градинско растение. Предпочита сухи насипи и каменисти маста с много малко почва, обикновено с неутрално или алкално рН.

Градински чай, навит като медоносно растение, цъфти от юни до края на август. Пчелите са много активни в събирането на цветен прашец и нектар от салвия, навита от зори до здрач. Отделянето на нектар от салвия е понякога толкова изобилно, че запълва тръбите на венчето с една трета. Градински чай, медоносно растение, което пчеларите трябва да вземат под внимание и да разширят насажденията му в близост до пчелините. Градинският чай снабдява пчелите с мед по време на малки засушавания, когато другите медоносни растения спират да произвеждат нектар. 

Производителност на мед от конски босилек

Медопроизводителността на конски босилек зависи от района.

Медопроизводителността на конски босилек е до 300 кг на 1 ха.

В условията на Молдова медопроизводителността на конски босилек достига 600 кг на 1 ха. Едно цвете от салвия кичура произвежда до 2 mg нектар на ден, оптималната температура за извличане на нектар от салвия кичура е 25-30 C. В Молдова цъфти от края на май до края на август.

В условията на Алтайския край медопроизводителността на градинския чай достига 850 кг на 1 ха.

В нечерноземната зона медоносното растение салвия дава само поддържаща колекция от мед. Градинският мед е кехлибарен на цвят, прозрачен, с високо вкусово качество. Не кристализира дълго време.

 

Отглеждане на конски босилек навирен или

Градински чай, подобно на други видове градински чай, може успешно да се отглежда в райони в близост до пчелина. В допълнение към факта, че градинският чай е медоносно растение, той се използва в кулинарията и традиционната медицина. Салвията често се отглежда в цветни лехи и градини в средиземноморски стил, където градинският чай се отглежда заедно с лавандула.

Градински чай се отглежда на пълно слънце, на топло, защитено от вятър място, пчеларите съветват засаждането на градински чай в дерета, включително сухи дерета.

Салвията предпочита варовита, суха или умерено влажна почва, камениста, бедна почва е много подходяща. Градински чай обича алкални почви, така че расте добре в варовикови разкрития, ако засаждате градински чай в цветна леха, добавете няколко шепи вар, като ги смесите с почвата, когато приготвяте почвата. Салвията не понася тежка, глинеста почва.

Градински чай може да расте на едно място до 8 години. Салвията пониква добре, така че можете да засеете семена директно в земята в началото на пролетта или есента под сняг. Не се изисква стратификация на семената. Можете да засадите семена на дълбочина не повече от 2 см. Градинският чай расте в храсти, така че е по-добре да оставите около 30 см между растенията от градински чай и да оставите около 50 см между редовете. 

Други употреби на конски босилек 

Градинският чай намалява изпотяването, отслабва дейността на млечните жлези, има стягащо, дезинфекциращо и противовъзпалително действие. Водната инфузия на листата се използва при настинки и като стягащо, дезинфектант при диария от различен произход. Запарка от листата се пие за намаляване на обилното изпотяване и отслабване дейността на млечните жлези в периода на отбиване на децата. Като външно противовъзпалително и дезинфектант, инфузията на градински чай се използва за изплакване при тонзилит и други заболявания на гърлото и при възпалителни процеси в устната кухина. Инфузията на градински чай се използва за измиване и компреси при лошо зарастващи гнойни рани. 

Листата на салвията, както пресни, така и сушени, са добра подправка за месо (особено за птици и дивеч), за кайми и пайове, за риба, сосове. Подправката салвия има стягащо действие, така че трябва да се използва за тлъсти меса, мазни риби, боб, зеле, грах. Свежите листа от градински чай се използват за салати, десерти, сладкиши. Сушеният градински чай има много по-силен вкус от пресния градински чай.

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий