пятница, 22 июля 2022 г.

Кестен конски медоносно растение

Кестен конски медоносно растение

медоносно растение конски кестен

Улиците и парковете на много населени места в Европа са украсени с конски кестени. Конският кестен е не само красив през целия вегетационен период, но и медоносното растение, от което пчелите събират нектар и цветен прашец през пролетта. Ето защо конският кестен като медоносно растение е важен за градското пчеларство. Как цъфтят кестените, какви са характеристиките на кестена и много повече, можете да разберете в тази статия. Прочетете до края, ще бъде интересно.

Съдържание

  • Описание на медоносното растение конски кестен
  • Конският кестен като медоносно растение
  • Кога цъфти конският кестен?
  • Колко дни цъфти конският кестен?
  • Кестен конско медоносно растение или не?
  • Каква е медопроизводителността на конския кестен?
  • Мед от конски кестен?
  • С какво още е полезен конският кестен за пчелите?
  • Колко далеч отива конският кестен на север?
  • Декоративен кестен конски медонос или не?
  • Конски кестен в народната медицина
  • Възпроизвеждане на конски кестен като медоносно растение


... ...


Описание на медоносното растение конски кестен

Как цъфти кестеновото медоносно растение снимка

Медоносното растение е конски кестен, латинското наименование е Aesculus hippocastanum L. Конският кестен не трябва да се бърка с ядливия кестен, който често се среща в Кавказ или Средиземноморието.

Хранителният кестен или посевният кестен като медоносно растение, както и кестеновият мед от него са разгледани в отделна статия. Затова сега ще разгледаме конския кестен като медоносно растение.

Конският кестен е дърво, което може да достигне височина до 30 метра, кестенът има широка гъста корона.

Кората на ствола на кестена е тъмнокафява, напукваща се, старите клони са кафеникаво-сиви, младите издънки са жълтеникавокафяви, голи.

Листата на кестена са срещуположни, на дръжки, заоблени, с диаметър до 25 см. Дланевидно сложни и се състоят от 5-7 приседнали листчета. Листата на конския кестен са клиновидни, обратно яйцевидни, заострени на върха, неравномерно раздвоени, листата на кестена са тъмнозелени отгоре, набръчкани, листата са по-светли отдолу, опушени по вените с червени косми.

Цветовете на конския кестен събрани в изправени, големи метлици, конусовидни, които достигат дължина до 20 см. Венчето на цвета е бяло с жълтеникаво, а по-късно с червеникаво петно.

Плодът на конския кестен е зелена кръгла кутийка, осеяна с бодли, която достига до 6 cm в диаметър.

Конският кестен като медоносно растение

Как цъфти кестеновото медоносно растение снимка

Кога цъфти конският кестен? Като правило, конски кестен мед растение цъфти в края на май - началото на юни. Поради метеорологичните условия и терена, времето за цъфтеж на дивия кестен може да бъде изместено. През този период кестените са най-декоративни, тъй като цветовете на кестена образуват гъсто разположени свещи по цялото дърво, което придава на кестена уникален вид.

Колко време цъфти конският кестен или колко дни цъфти конският кестен? Периодът на цъфтеж на конския кестен продължава 10-15 дни.

Кестен конско медоносно растение или не? Това е доста често срещан въпрос, на който може да се отговори с „да“, конски кестен, медоносно растение. Пчелите са много склонни да посещават цветята на дивия кестен, за да събират нектар и прашец. Интересно е да се отбележи, че ако в цветята на кестена има много нектар, тогава цветята имат жълто петно, но тъй като пчелите посещават цветето на кестена и събират нектар, петното върху цветето става все по-червено и пчелите спират да посещават цветя с червено петно, разбирайки, че нектарът вече не е там.

Каква е медопроизводителността на конския кестен? Медопроизводителността на конския кестен не може да се счита за много висока. Един цвят отделя 1,7 mg захар в нектара. Медопроизводителността на конския кестен е на ниво от 25 кг на хектар. В градски условия, ако в населено място има много конски кестен, пчелите могат да донесат до 2 кг мед на ден. Но медоносното растение конски кестен по правило не образува големи масиви, а се използва специално за украса на улици, паркове, алеи, а в градското пчеларство е доста важно медоносно растение и цветен прашец. Тъй като пчелите активно събират нектар и прашец от конския кестен, като ги изразходват за хранене на пилото и подготовка на семейството за основно събиране на мед от бяла акация или липа и други медоносни растения.

Разкажете ни за меда от див кестен? Нектарът, който пчелите събират от конския кестен, преработват в кестенов мед, който е прозрачен и почти безцветен в течно състояние, медът лесно кристализира, така че никога не се оставя на пчелите за зимата. Въпреки това, в повечето страни липсата на големи масиви от конски кестен не дава на пчеларите стоков подкуп и пчелите напълно го харчат за своите нужди.

На територията на Балканите, включително и в България, конският кестен се среща в планински гори, където расте заедно с явори, кленове, елша изкачвайки се на височина от 1000 - 1200 м. В такива гори можете да намерите кестенови дървета които достигат възраст 200 - 300 години. Такива кестенови дървета достигат височина до 30 метра и диаметър на ствола до 2 м. Едно дърво на средна възраст може да даде 72 g мед и 5 g цветен прашец.

С какво още е полезен конският кестен за пчелите? Учените посочват още, че конският кестен е важен и за пчеларството, тъй като пчелите от неговите пъпки събират лепкаво вещество - прополис, което е изключително важно за пчелите за борба с патогените в гнездото.

Колко далеч отива конският кестен на север? Също така, трябва да се отбележи, че на север конският кестен достига до географската ширина на Санкт Петербург. След като стана по-силен, конският кестен цъфти ежегодно на географската ширина на Москва. Но при по-тежки условия може да расте, но да не цъфти или да цъфти през някои години. По правило в по-суров климат се засажда, като се предпазва от студени ветрове.

Декоративен кестен конски медонос или не? Конският кестен често се използва за озеленяване на населени места, така че са разработени голям брой декоративни форми на кестени, като тесен пирамидален кестен, плач, чадър и много други. Само декоративната форма на конския кестен с двойни цветове не е медоносно растение, всички останали декоративни форми на конския кестен са медоносни растения.

Конски кестен в народната медицина

Препаратите от конски кестен се използват за профилактика и лечение на постоперативни тромбози, посттравматични отоци, възпаления и тромбоемболии. Спиртният екстракт от плодовете на конския кестен понижава кръвното налягане, стимулира сърдечната дейност, разширява кръвоносните съдове. При тромбофлебит екстрактът от кестенови плодове намалява цялостната възпалителна реакция и локалния оток.


Възпроизвеждане на конски кестен като медоносно растение

Като се има предвид, че конският кестен е неизискващ към почвите, издръжлив, има смисъл да се отглежда кестен като поддържащо медоносно растение в населени места, включително в паркове или вътрешноквартални насаждения.

Конският кестен се размножава най-добре чрез разсад, но може да се отгледа и от семена.



Комментариев нет:

Отправить комментарий